Elmaradt a rezsicsökkentés

Két év múlva megszűnnek a barangolási díjak az unió területén. Az EU polgárai már mától alacsonyabb tarifát fognak fizetni a mobiltelefonálásért, a szöveges üzenetküldésért és az adatforgalomért. A rezsicsökkentés jövőre folytatódik, ám le kell szögezni: az Európai Parlament visszalépett attól a szándékától, hogy idén vezesse ki a roamingdíjakat.

Noha a parlament eredeti döntésének értelmében idén december elsején kellett volna megszüntetni az unión belül a roamingdíjakat, a mobiltarifák valójában 2016 áprilisában csökkennek jelentősen, mintegy hetvenöt százalékkal. A távközlési szolgáltatók akkortól legföljebb öt eurócentet számolhatnak föl a hívásokért, valamint az adatforgalomért megabyte-onként, és két eurócentet az SMS-ekért. 2017. június 15-étől teljesen megszűnik a roaming, legalábbis az ésszerűség határain belül.Hogy ez mit jelent, azt később dolgozza ki az Európai Bizottság, de példaként megemlítette: arra például nem lesz lehetőség, hogy egy huzamosabb ideig külföldön, az EU egyik tagállamában tartózkodó európai polgár folyamatosan a hazai, alkalmasint olcsóbb előfizetését használja.

Az Európai Parlament ülésterme. Kompromisszumra kényszerültek
Az Európai Parlament ülésterme. Kompromisszumra kényszerültek
Vincent Kessler / Reuters

A megállapodást az EU három fő intézményének tárgyaló delegációi hozták tető alá kedd hajnalban, és a tagállamközi Európai Tanácsnak, valamint az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia – érdekes, hogy az északi és az erősebb gazdaságú államok szolgáltatóinak hatására pont a tanács torpedózta meg a parlament ezt megelőző döntését.

Az egyezség része a hálózatsemlegességről született szabályrendszer, amely már 2016 áprilisától hatályba lép. E szerint az internethez hozzáférést nyújtó cégek nem részesíthetnek előnyben egyetlen szolgáltatót sem másokkal szemben. Vagyis egy kezdő vállalkozás honlapjához épp oly gyors és akadálymentes hozzáférést kell biztosítaniuk, mint egy multinacionális cégéhez. Az EU távközlési szabályozó hatósága korábban föltárta, hogy több európai internetszolgáltató megakadályozta vagy lassította a Skype internettelefon működését. Erre mostantól nem lesz lehetőség. A nyílt hálózat működését csak kivételes esetekben – például a hálózatbiztonság vagy a gyermekpornográfia elleni harc céljainak érdekében – lehet akadályozni.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy csalódott lehet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki még a közelmúltban is amellett tört lándzsát, hogy az EP eredeti döntésének megfelelően idén töröljék el a roamingdíjakat. – Elgondolkodtató, hogy a kormányok, beleértve a rezsicsökkentő Orbán-kormányt is, engedtek a lobbinak, noha a Fidesz EP-képviselői nyilvánosan a roaming ellen foglaltak állást. Csak olyan döntést tudok támogatni, ami az emberek terheinek mielőbbi érdemi csökkentésével jár, és a digitális világforradalom idején versenyképessé teszi Európát. Ez pedig csak részben az – kommentált a képviselő.

Új árak mától

A hívásindítás díja az Európai Unió tagállamai között 72,8, a hívásfogadás díja 19,1 forintra módosul percenként. Az EU-n belüli SMS-küldés díja 23, az MMS 76,6, a mobilinternet pedig 74,8 forint lesz megabyteonként. Ez alig észrevehető csökkenés az eddigi tarifákhoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.