Elmarad a jövő hétre tervezett Lakásvásár

A szervezők szerint a lakásszakma haldoklik, a szektor befuccsolt, így Lakásvásárt sem érdemes tartani. Jövőre azért újra megpróbálkoznak vele.

Tíz év után először elmarad a jövő hét végére tervezett 21. őszi budapesti Lakásvásár – jelentette be a Lakásvásár Média Csoport.

A szakma évtizeden át meghatározó rendezvénye egyfajta lakmuszpapírja volt a lakáspiacnak, a kiállítók és látogatók száma mindig hű képét mutatta a piac állapotának – állítják a szervezők.

2002-ben 40 kiállítóval indult a sikerszéria, a csúcsot pedig 2005–2006 jelentette, amikor csaknem 200 kiállító kínálta portékáit, az új és használt lakásokat, valamint az elengedhetetlen banki hiteleket, illetve a különböző állami támogatásokat.

Legutóbb, idén tavasszal ismét csupán 40 kiállító vett részt a vásáron, jelezve, hogy a piac haldoklik. Alig épül új lakás, az építő cégek tönkrementek, a magyarok csődöt jelentettek, a külföldiek kivonultak, a használt lakások adásvétele beszűkült, nincs igazán fizetőképes kereslet a piacon, a bankok szinte alig hiteleznek, a most beindított kamattámogatás és szocpol (mindössze három bank kínálja) nem mozdította meg a piacot, magyarán ez a szektor befuccsolt.

Állami pénz nélkül eddig sem működött igazán, pontosabban most derült ki kristálytisztán – amit persze eddig is tudtunk –, hogy önmagában a lakáspiac nem képes működni Magyarországon. S, mivel az elmúlt években hektikus, kiszámíthatatlan, hosszú távra tervezhetetlen volt az állami szerepvállalás, ez a mostani válságidőszakban sújtja leginkább ezt a szektort.

Az idei évre az állam által tervezett 6 milliárdos lakáscélú költségvetés elenyésző a 2000-es évek közepén megvalósult 230 milliárdhoz képest, aminek csaknem a fele visszavándorolt a költségvetésbe adók és járulékok formájában.

A Lakásvásár Média Csoport mindennek ellenére optimista, és bízik a lakáspiac feltámadásában, így a jövő év tavaszára beterveztük a 21. budapesti Lakásvásárt, remélve a jelentősebb állami és banki szerepvállalást. Mert új lakásra mindig szükség van, már csak az egészséges egyszázalékos újratermelés miatt is (ez évente valamivel több, mint 40 ezer lakást jelentene), továbbá a lakhatatlan félmilliós lakásállomány lecserélése, valamint a szociális vagy közösségi bérlakás állomány most már társadalmilag is elodázhatatlan növelése miatt is! – zárják közleményüket a szervezők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.