Elmarad a gigászok násza a bányaiparban

Feladta a BHP Billiton és egy év után leállt a Rio Tinto kitartó ostromával. A fegyverletétel egyben azt jelenti, hogy a világ legnagyobb bányaipari vállalkozása egyelőre nem nő még nagyobbra, s nem lebelezi be a piac harmadik számú szereplőjét.

A világ legnagyobb vasérc, réz- és alumínium termelője jött volna létre a BHP-Rio friggyel. A brit-ausztrál BHP a nyersanyagpiaci kereslet és a fémárak hanyatlásával indokolta, hogy miért vágta sutba a 66 milliárd dolláros átvételi ajánlatát. Marius Kloppers vezérigazgató azt is megemlítette, hogy a jelenlegi szűkös, recessziós körülmények közepette nem lenne egyszerű, sőt felettébb kockázatos lenne a vételárba foglalt 40 milliárd dollárnyi készpénz előteremtése.

Így az Európai Unió is leállhat azzal a júliusban kezdett vizsgálattal, amely azt firtatta, hogy a BHP Billiton nem nő e túlságosan is nagyra a vasérc piacon. A cég egyébként ennek során jelezte, hogy hajlandó megválni egyes érdekeltségeitől. A gazdaságtörténet eddigi legnagyobb ellenséges felvásárlása tehát meghiúsult, s ezt a Rio Tinto részvényesei bánhatják inkább, hiszen a cég papírjainak árfolyama 43 százalékot zuhant Londonban a hírre, míg a Melbourne-i tőzsdén jegyzett BHP Billiton 21 százalékot erősödött.

Az árfolyam zuhanása ellenére a Riónál nincsenek kétségbeesve. Sőt: a cég legnagyobb részvényese, a kínai Aluminum Corporation of China alelnöke, Liu Ju-king elégedetten nyilatkozott a Bloombergnek, elmondva, hogy a kínai acélipar sokat nyer azzal, ha nem egy domináns szereplő határozza meg - értsd: veri fel - a vasérc árát. A kínaiak eleve elzárkóztak az üzlettől, és az első ajánlat után vásárolták be magukat - önvédelemből - a Rio Tintóba.

Amikor tavaly novemberben elindult az átvételi hadművelet, a nyersanyagárak csúcson voltak, csakúgy, mint az azokat felszínre hozó, feldolgozó bánya- és kereskedőtársaságok részvényárfolyamai. Azóta eltelt 12 hónap, az eufória elillant, a réz ára a felére csökkent, a nyersolaj ára 45 százalékot veszített értékéből, s a világ vezető gazdaságait recessziós félelmek tartják gúzsban. Ez az időszak nem kedvez a nagyvállalati fúzióknak. Márciusban a világ legnagyobb vasérctermelője, a brazil Vale do Rio Doce fújt visszavonulót a svájci vetélytárs Xstrata megvásárlásától, míg most a BHP-Rio üzlet esett kútba.

 

 

Rio Tinto vas és szén bányája Tom Price-ban, Ausztráliában
Rio Tinto vas és szén bányája Tom Price-ban, Ausztráliában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.