Ellopták az adatot, kicsalták a pénzt

Több tízezer tanácsot kérő ügyfél adatait lopták el a Barclaystól. Az adatok birtokában aztán tőlük pénzt csaltak ki. Az ügyben vizsgálat indult.

Lakossági ügyfelek tízezreinek személyes adatait lopták el az egyik legnagyobb brit banktól, a Barclaystól. Az ügyben a bank kezdeményezésére felügyeleti vizsgálat indult.

Az esetet a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap tárta fel. A lap meg nem nevezett forrása elmondta: a Barclays 27 ezer ügyfelének adatai kerültek ki - egyelőre ismeretlen módon - az ilyen adatok illegális forgalmazásával foglalkozó feketepiacra. A bennfentes forrás szerint egy-egy adatcsomagot 50 fontért (18 ezer forintért) lehet értékesíteni "homályos hátterű pénzügyi házalóknak", akik az így megszerzett információkat felhasználva pénzt csalhatnak ki az áldozatoktól csalárd befektetési ígéretekkel.

Az ügyet leleplező informátor maga is egy olyan brókercégnél dolgozott, amely elmondása szerint "mindenféle zűrös befektetési ügyletekre" próbálta rábírni azokat, akiknek banki adatait a feketepiacon megszerezte. A brókerek az adatok alapján "testre szabott", ám az esetek zömében csalárd befektetési ajánlatokat tettek a kiszemelt ügyfeleknek.

A Mail on Sunday informátora elmondta: az ő korábbi cége például nem létező ritkaföldfémek megvásárlására vett rá hozzávetőleg ezer embert. Amikor az áldozatok kezdték megneszelni, hogy csalás történt, a cég főnöke egyszerűen nyomtalanul eltüntette a vállalkozást, a számítógépeket 15 zsáknyi dokumentációval együtt megsemmisítették, és még arra is ügyeltek, hogy az íróasztalokat maró fertőtlenítőszerrel átmossák, eltávolítandó az alkalmazottaktól származó DNS-maradványokat.

A Barclaystól kilopott adatok mindegyike olyan ügyfelekhez kötődik, akik korábban pénzügyi-befektetési tanácsadást kértek a banktól, és ennek során a Barclays tanácsadója teljes körű adatfelvételt végzett. Ez kiterjedt egyebek mellett az ügyfél jövedelmére, korára, egészségi állapotára, vásárlási és utazási szokásaira, személyes hobbijaira, és arra, hogy vagyona alapján milyen mértékű befektetési kockázatvállalásra hajlandó.

A forrás átadott a Mailnek egy memóriakártyát, amely kétezer Barclays-ügyfél adatait tartalmazza. A lap beszámolója szerint mindegyik fájl hozzávetőleg 20 oldalnyi terjedelmű, és sok esetben idős, az 1930-as években született emberek adatait tartalmazza. Az informátor elmondta: az ilyen adatokkal visszaélő alkalmi brókercégek abban bíznak, hogy a rászedett áldozat meghal, mielőtt kifutna a csalárd befektetési tranzakció, amelyhez adatainak felhasználásával rávették.

A Barclays vasárnap közölte, hogy amint tudomására jutottak a lap feltáró riportjában foglaltak, maga fordult a brit pénzügyi felügyelethez és az információs kormánybiztoshoz. A bank - amely súlyos pénzbírságra számíthat, ha a hatóságok megállapítják felelősségét - közölte azt is, hogy a lehető leghamarabb felveszi a kapcsolatot érintett ügyfeleivel.

A Barclayst már korábban is komoly botrányok rázták meg. A bankot két éve 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok, miután kiderült, hogy egyes kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt manipulálták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort.

Antony Jenkins, a Barclays vezérigazgatója épp nemrégiben - még az ügyféladatok tömeges kilopásáról szóló értesülés nyilvánosságra kerülése előtt - jelentette ki a BBC-nek, hogy várakozása szerint legalább öt-tíz évbe telik, mire helyreáll a Barclaysba vetett közbizalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.