Ellopná a devizahiteleseket az Erste

Letarolná a lakossági hitelpiacot az Erste: mint azt Harmati László, a bank lakossági vezérigazgató-helyettese elmondta, a devizahitelek forintosítását követően az ügyfelek eldönthetik, régi bankjuk ajánlatát elfogadják, vagy új ajánlatot keresnek. Az Erste "kellően vonzó" ajánlatot fog tenni, ezzel az is a célja, hogy más bankok ügyfeleit is meg tudja szerezni.

Az ügyfelek januártól már rögzített árfolyamon törlesztik devizahiteleiket - kivéve például az autóhiteleket - február elseje óta pedig már a fair forintkamatok szerint történik a törlesztés. A forintosítás, elszámolás március végéig lezajlik, ezt követően kapják meg az ügyfelek a tájékoztató levelüket. A levelek márciustól április végéig mennek ki. A szerződés módosulásától számított 60 napig az ügyfelek eldönthetik, kell-e nekik ez az ajánlat vagy keresnek jobbat. Ha valaki más banknál akar kiváltó hitelt felvenni, a hatvan napos gondolkodási időn túl - illetve a döntés idejétől számítva - további 90 nap áll rendelkezésre, hogy kiváltsa a hitelét.

Ez a váltás az ügyfelek számára díj- és költségmentes lesz. Vagyis a hitelváltás az ügyfélnek nem kerül plusz pénzbe, csak az új szerződéskötés esetén csökkentett közjegyzői díjat kell megfizetnie. A bank az állami bevásárláskor - az állam és az EBRD 15-15 százalékos tulajdonrészt szerzett a bankban - deklarálta masszív növekedési terveit, ennek része a forintosítás révén új ügyfelek szerzése.

Az Erste a 2004 előtti, nem forintosított hitelekre is ad ajánlatot forintosításra, de csak saját ügyfelek számára. Az Erstének 400 ezer ügylete van, amellyel kapcsolatban forintosítási, elszámolási teendője van. Ennek kétharmada devizahitel, s az ügyletek fele lezárt, vagyis az ügyfél már nem az Erstével áll szerződéses viszonyban. A bank a teljes lakossági devizahitel-állomány 25 százalékát kezeli, a teljes lakossági hitelállománynak pedig 15 százalékát. 

A végtörlesztők március végéig jelezhetik, ha szeretnének elszámolást kérni, ők november végéig kapnak elszámolást. A várakozások szerint itt nem lesz sok ajánlat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.