Ellenzék: íme Orbán nemzeti bankrendszere

A Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért és a Lehet Más a Politika is a Buda Cash-, illetve Quaestor-károsultak azonnali megsegítését kéri. A brókercégek bedőlését az Orbán Viktor által célul tűzött "nemzeti" bankrendszer csődjeként értékelik.
A Demokratikus Koalíció szerint bebizonyosodott, hogy az Orbán Viktor által megálmodott nemzeti bankrendszer tökéletesen működésképtelen. Az ellenzéki párt szóvivője, Gréczy Zsolt ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A külföldiekkel ellentétben a magyar tulajdonú bankok és pénzügyi csoportok "egymás után húzzák le a rolót" - kommentálta a történteket Gréczy Zsolt, aki szerint a nemzetinek nevezett bankrendszer nem más, mint olyan ügyletek gyűjteménye, amelyben fideszes politikusok százmilliárdokkal üzletelhetnek. A nemzeti szó pedig a fideszes lopások elfedésére szolgál - tette hozzá.

A DK arra szólítja fel a nyomozó hatóságokat, ne mérlegeljenek, hogy a résztvevőknek milyen kapcsolatai vannak a "rezsim vezetőivel", hanem haladéktalanul indítsák el a szükséges eljárásokat. A kormány pedig próbálja megmenteni a befektetőket, akik elveszíthetik megtakarításaikat - közölte Gréczy Zsolt.

A Párbeszéd Magyarország (PM) a sorozatos bróker- és bankbotrányok ügyében szintén a károsultak azonnali megsegítését és a felelősség megállapítását követeli. Szabó Zsolt, a PM gazdasági szakpolitikusa, önkormányzati képviselő keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte azt is, hogy pártja a további csődök megelőzésért intézkedéscsomagot nyújt be az Országgyűlésnek. Az ellenzéki politikus közölte: felszólítja az Orbán-kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy ha a Széchenyi Bank januári csődjekor képesek voltak 14 milliárd forinttal kisegíteni "a nagybetétes oligarchákat", akkor most a Buda-Cash és a Quaestor botrányában pórul járt civil szervezeteknek, vállalkozásoknak és vidéki önkormányzatoknak is haladéktalanul segítsenek.

A PM felszólítja Matolcsy György jegybankelnököt, hogy a segítségnyújtást az adófizetők pénze helyett "az MNB-kegyeltek üdültetéséhez vásárolt luxuskastélyokra pazarolt MNB-nyereségéből finanszírozza" - hangsúlyozta Szabó Zsolt. Mint írta, lassan minden napra jut egy brókerbotrány, a Matolcsy György által átszervezett pénzügyi felügyelet totális csődöt mondott, amiért elszámolással tartozik.

Az LMP véleménye szerint az utóbbi napokban olyan csalásokra derül fény egyes brókerházaknál, amelyek az összefonódó politikai-gazdasági elit jóváhagyása nélkül nem folyhattak volna hosszú évekig. Az ellenzéki párt ezért követeli az összefonódások felderítését - közölte az MTI-vel az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője.

Heltai László úgy fogalmaz: azért mehettek a csalások ilyen sokáig, mert a PSZÁF és később az MNB is elégtelen munkát végzett. A politikus hozzáteszi, csak az a kérdés, hogy a szakértelem hiánya miatt nem végezték a dolgukat, vagy valamilyen más okból. Az LMP azt követeli, hogy a kormány számoljon be arról: miként mehettek ezek az ügyek az orra előtt hosszú évekig - közölte Heltai László. Elengedhetetlen, hogy a csaló brókereket személyesen is felelősségre vonják, akármilyen kapcsolatokat is ápolnak a jelenlegi vagy korábbi kormánnyal, politikusokkal vagy politika körüli oligarchákkal - teszi hozzá. Végül kijelenti, hogy a parlamentnek napirendre kell vennie az LMP-nek az MNB felügyelőbizottságának újbóli felállításáról szóló javaslatát.

Az MNB kedden részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, délután felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt, az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az MNB alelnöke szerint a társaság akár százmilliárd forintnyi fedezet nélküli kötvényt is piacra dobhatott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.