Ellenőrzött az ÁSZ: az NFÜ-nél minden rendben

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), illetve a Közreműködő Szervezetek (KSz) uniós támogatásokkal kapcsolatos 2007 és 2013 közötti feladatellátását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és megállapította, hogy az NFÜ összességében szabályszerűen és eredményesen hajtotta végre feladatait – közölte az ÁSZ kedden.

Mindemellett az ÁSZ a Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy javaslatot is megfogalmazott, amely a 2014–2020 közötti támogatási időszakban az EU-források teljes körű felhasználása érdekében a támogatások kifizetésének folyamatos figyelemmel kísérésére hívja fel a figyelmet.

A jelentés megállapítja, hogy a 2006-ban létrejött és 2014. január 1-jén megszűnt NFÜ és a KSz-ek a 2007–2013-as programozási időszakban 8204,9 milliárd forint uniós és hazai támogatás hatékony felhasználásáért voltak felelősek. Ez volt az első teljes EU-s költségvetési ciklus.

Az ÁSZ vizsgálata rávilágított, hogy a jogszabályok 2007–2011 közötti átfogó szabályozásának hiánya és a 2007–2013 közötti időszakban bekövetkezett szervezeti változások nehezítették a feladatellátást, a pályázati kiírások és ezzel párhuzamosan a kifizetések lassan indultak be. A 2007–2013 évi költségvetések módosított kiadási előirányzataiból kumulált 7039,8 milliárd forint összegű EU-s támogatásokból a források 70,6 százalékának a kifizetése valósult meg 2013. december 31-ig. Az NFÜ előkészítő és végrehajtó szerepet töltött be a kifizetések gyorsítását célzó intézkedések terén.

A Nemzeti Stratégiai Referenciakeret célkitűzéseivel összhangban meghatározott hat prioritás céljaihoz az indikátorokat az Operatív Programok (OP) szintjén meghatározták, az output-, eredmény- és hatásindikátorok egymásra épülő rendszerét kialakították. Az ellenőrzés feltárta, hogy a NFÜ részben biztosította ezek teljesülésének nyomon követését, ellenőrzését. Az Operatív Programok szintjén meghatározott indikátorok 60 százaléka nem teljesült időarányosan, közel harmaduk nem érte el a célérték 25 százalékát, amely az uniós támogatások felhasználásának időarányos elmaradásával függött össze.

Az ÁSZ ellenőrzése arra is rámutatott, hogy az NFÜ megszűnése után, a 2014–2020 közötti periódusban már korszerűbb, megújult szervezeti keretek között kerül sor a feladatok ellátására, amelynek átalakulásához az ÁSZ is hozzájárult megállapításaival és építő javaslataival. A kormányzati intézkedések eredményeként egyszerűsítették az akciótervek szerkezetét, csökkentették a pályázatok előkészítésére és kezelésére meghatározott határidőket, elősegítették az elektronikus ügyintézést, bevezették a projekt-felügyeleti rendszert, alkalmazták a biztosíték melletti közvetlen szállítói kifizetést, valamint csökkentették a közbeszerzési határidőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.