Ezeket a szén-monoxid-riasztókat kerülje

A fogyasztóvédők ismét átfogó vizsgálatot indítanak a piacon lévő szén-monoxid-érzékelő készülékek ellenőrzésére.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) idén is ellenőrzi a forgalomban lévő szén-monoxid-érzékelő készülékek vizsgálatát – tette közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ((NFM). A korábbi, azaz a 2014 decemberében és a 2015 januárjában elrendelt vizsgálatok során az NFH összesen 42-féle terméket ellenőrzött. A hatóság szakemberei a piacon található termékek jelentős részét megvizsgálták. 29 százalék, 12-féle készülék megfelelt az ellenőrzésen, míg 71 százalék, a készülékek közel háromnegyede, 30-féle szén-monoxid-érzékelő viszont nem elégítette ki a biztonságossági követelményeket.

A vizsgált termékek listája az NFH honlapon elérhető: itt (megfelelő készülékek), illetve itt (nem megfelelő készülékek).

A szakemberek azt ellenőrzik a laboratóriumban, hogy a készülékek adott szén-monoxid-koncentrációknál meghatározott időtartamon belül fény- és hangjelzéssel riasztanak-e. A laborvizsgálat eredményei alapján az NFH munkatársai kockázatértékelést végeznek, illetve ellenőrzik azt is, hogy a készüléken és a csomagoláson feltüntetett jelölések, figyelmeztető feliratok, valamint a használati és kezelési útmutatók megfelelőek-e.

Az NFH tanácsai szerint mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid-mérőket, ahol személyes tanácsot is kérhetünk. Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató. A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni. A szerkezeteket célszerű egy-másfél méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, másfél-két méter magasságban, a falak sarkától pedig legalább 30 centiméter távolságban. Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.

Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba, és szellőztessünk alaposan! Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad. A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak. Ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta. Ezek a készülékek életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid-mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. Arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Az elmúlt időszakban Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának javaslatára Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter kétszer (2014 decemberében és 2015 januárjában) rendelte el a szén-monoxid-riasztó készülékek rendkívüli és fokozott ellenőrzését – írják. A korábbi vizsgálatok tapasztalatai, a szén-monoxid-érzékelő készülékek fontossága, illetve a fogyasztók védelme érdekében idén is vizsgálatokat rendelt el Kara Ákos – hívják fel a figyelmet. Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Az ellenőrzések eredményeiről az NFH folyamatosan beszámol – közlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.