Felszínre vezényli a jegyellenőröket a BKV

Napfényt láthatnak a metróban dolgozó ellenőrök. Az elektronikus jegyrendszer bevezetése után sokukat a felszínre küldik, a földalattiban viszont maradnak biztonsági őrök, csak más munkájuk lesz.

A jegyellenőrök és a biztonsági őrök életében, munkájában is változást hoz Budapesten az elektronikus jegyrendszer 2017-es bevezetése. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. felül fogja vizsgálni és szükség szerint racionalizálja a BKK-jegyellenőrök létszámát az elektronikus jegyrendszer bevezetését követően – közölte a Világgazdasággal a közlekedésszervező társaság. Az nem derül ki, hogy a racionalizálás pontosan mit takar, és eredményezhet-e létszámleépítést.

A BKK szerint jelentős ellenőrzési kapacitás szabadul fel az új rendszer bevezetésével, amit a szükséges mértékben át lehet csoportosítani a bevételek hatékony beszedése érdekében. A metróállomások kijáratánál, peronjain és a metrókocsikban jegyellenőrzést végző és pótdíjazásra is jogosult BKK-jegyellenőröket – akik jelenleg lila karszalagot viselnek – a felszíni vonalakon fogják elosztani, ezzel is növelve az ellenőrzési lefedettséget.

Bárhogy is, a pótdíjazás hasznos tevékenység: 2013-ban 295 ezer, 2014-ben 363 ezer esetben pótdíjaztak bliccelésért. Az ebből származó bevétel 2013-ban 660 millió forintot tett ki, 2014-ben pedig meghaladta az egymilliárd forintot. Tavaly 48 929 helyszíni pótdíjazás történt, és 308 032 utólagos pótdíjfizetésre kiállított, illetve jegy- vagy bérletbevonást elismerő nyilatkozat készült – közölte a BKK. A tavalyi bevétel az egy évvel korábbihoz hasonló nagyságrendű lehetett.

Az elektronikus jegyrendszer, valamint az azzal párhuzamosan kiépülő új díjfizetési módok és új ellenőrzési rendszer teljes körű kiépítése és beindulása után – a nemzetközi tapasztalatok alapján – öt százalék fölötti jövedelmezőségjavulás várható – közölte a BKK.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.