Ellehetetlenült a bioetanol

A bioetanolra kivetett adók miatt végleg elveszett a környezetkímélő üzemanyag hagyományos benzinnel szembeni előnye - írja a Népszava.

Az előző kormány intézkedései nyomán a bioetanolt nem terhelte jövedéki adó, ami literenként mintegy 120 forint a konkurens benzinben. Tavaly azonban az Orbán-kabinet (egy Molnál dolgozó KDNP-képviselő javaslatára) először 40, majd idén további 30 forinttal emelte a bioetanol jövedéki adóját.

Ez literenként 90 forint pluszkiadást jelent a vásárlóknak.

A Népszava cikke szerint már az első adóemelést követően, tavaly ősszel drámaian visszaesett az etanol iránti igény.

Ma egyliternyi E85-ös – töltőállomástól függően – 320-350 forintba kerül. A benzin literjéért átlagban 425 forintot kell fizetni. Vagyis hiányzik az a 30 százalék körüli árkülönbség, amely versenyképessé tenné a bioüzemanyagot. A kukoricából, illetve más növényekből előállított etanolból ugyanis az alacsonyabb energiatartalma miatt 20-25 százalékkal többet fogyasztanak az autók, mint benzinből.

A járművek etanolra történő átállítása 40-50 ezer forint kiadással jár. Ezeket a tételeket számításba véve pedig már nem éri meg a környezetbarát hajtóanyaggal közlekedni. Korábban egy tankoláson 3-4 ezer forintot tudtak megtakarítani az autósok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.