Ellátási zavarok lehetnek kakaóból

Aggasztó hírek érkeznek Elefántcsontpartról, a világ legnagyobb kakaóbab-exportőrétől. A termés ugyanis harmatgyenge, ennek megfelelően gyorsan 23 éves rekordszintre drágul a kakaó Londonban. Szintén árutőzsdei hír, hogy a bankrendszer omladozásával a befektetői figyelem ismét a nemesfémek felé fordult.

Az irányadó Liffe May típusú kakaó tonnájáért már 1875 fontot kérnek Londonban, legutóbb 1985 áprilisában ért ennyit a csokoládék nélkülözhetetlen alapanyaga. Stephanie Garner, a londoni Sucden árupiaci brókercég elemzője szerint az ár szépen, lassú ütemben emelkedik majd, valahogy úgy, amilyen lassan elhagyják az elefántcsontparti kikötőket a kakaóbabbal megrakott teherhajók.

Az októbertől márciusig tartó hagyományos betakarítási szezon vészesen közelít a végéhez, s a kikötői adatok szerint a tavalyinál 30-40 százalékkal kevesebb kakaóbabot indítanak útnak Elefántcsontpartról. A nyugat-afrikai ország a világ teljes exportjának csaknem a felét fedezi, vagyis kakaóban akkora nagyhatalomnak számít, mint olajban Szaúd-Arábia.

A gyatra termésadatok mellett az angol font folyamatos gyengülése sem kedvezett a jegyzésárnak, s az árfelhajtó tényezők közé sorolható az Amerikában és Európában megnövekedett kereslet is.

Az árupiacon az arany is szépen teljesít: a bankrendszereket érő sorozatos csapások miatt egyre többen fektetik ismét aranyba a pénzüket, a biztos pénzügyi menedékként számon tartott nemesfém unciájáért 863,75 dollárt is megadtak a New York-i árutőzsdén. Ez 2,4 százalékos napi drágulásnak felel meg.

John Reade, az UBS szakértője szerint a kifejezetten befektetési célokat szolgáló aranyrudak és érmék iránt hétfő óta ugrott meg a kereslet. Az arannyal rendszerint együtt mozgó ezüstár is felfelé vette az irányt, 1,7 százalékkal, 11,33 dollárra drágult unciája. Ebben az is közrejátszott, hogy a perui Hochschild bányaipari társaság a fémárak eddigi esésére hivatkozva úgy döntött, hogy átmenetileg bezárja egyik kitermelő egységét. A mai árfolyamon ugyanis nem gazdaságos a bányászat.

Ahogy az olajexportáló államok, úgy fémbányászatból élők is a kínálat csökkentésével igyekeznek valahogyan feljebb srófolni - de legalább karbantartani - az árakat. A Hochschild egyébként előre eladta teljes idei termelését, vagyis 4,5 millió unciát 11,10 dolláros egységáron. Így a vállalat a jegyzésár hektikus mozgásától, s a kockázatoktól függetleníteni tudta magát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.