Elkezdték kifizetni a MÁV Biztosító károsultjait

Elindult a volt MÁV Biztosító károsultjainak kifizetése. Nehezíti viszont a folyamatot, hogy időközben számos jogosult elérhetősége megváltozott, a pénzügyi felügyelet és a vagyonelszámoló ezért adataik ellenőrzésére kérik az érintetteket.

A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) vagyonelszámolója január 7-től megkezdte az egyesület korábbi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokhoz (kgfb) kötődő kárigényeinek kifizetését az érintettek részére. Január közepéig a vagyonelszámoló mintegy 400 millió forint banki átutalását indította el belföldi károsultak részére – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményéből.

Az Országgyűlés által elfogadott 2012. évi CLXII. törvény alapján a vagyonelszámoló a 2009. december 15-ig bejelentett, még meg nem térített, megalapozott kgfb-kárigényeket köteles megfizetni a károsultaknak a MÁV ÁBE alapszabálya szerinti vagyonelszámolási sorrendben. A törvény szerint a kárkifizetésekhez szükséges összeget a Magyar Biztosítók Szövetsége közreműködésével a Kártalanítási Számla, Kártalanítási Alap és a biztosítók révén teremtik elő. Az ezzel kapcsolatos technikai számla feltöltését és a közreműködő intézmények elszámolását a PSZÁF felügyeli.

A törvény szerint kárkifizetés jár azoknak, akiknek a MÁV ÁBE-val kgfb szerződéses jogviszonyban álló üzemben tartó károkozó gépjárművével okoztak kárt; akik károkozó gépjármű üzemben tartójaként a MÁV ÁBE helyett fizettek kártérítést károsultnak; akik harmadik személyként (így biztosítóként) a MÁV ÁBE vagy a károkozó helyett fizettek kártérítést károsultnak. Megalapozott kártérítési igénynek számít különösen a MÁV ÁBE vagyonelszámolója által nyilvántartásba vett, elismert vagy nem vitatott követelés; azok a kárigények, amelyeket a bíróság a MÁV ÁBE-vel vagy a károkozó gépjármű üzemben tartójával szemben jogerősen megítélt; illetve azok a jogalapjukban elismert követelések, amelyek összegéről a MÁV ÁBE és a hitelező 2013. május 8-ig megállapodik.

A MÁV ÁBE vagyonelszámolója által ezek alapján január közepéig elindított kártérítési kifizetések közel 15 százaléka visszaérkezett, mivel a jogosultak bankszámlaszáma, elérhetősége megváltozott. A vagyonelszámoló és a PSZÁF így ismételten felhívja a megalapozott kártérítési igénnyel rendelkezők figyelmét arra: jelezzék adataik változását – név, lakcím, bankszámlaszám – a kárszám vagy rendszám feltüntetésével a vagyonelszámolónak postán vagy személyesen (Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., 1071 Budapest, Damjanich u. 11-15.), faxon (06-1-422-44-55) vagy e-mailben (vasa.iren@abe.hu).

Ugyancsak jelezzék a változást – az eljárások alapjául szolgáló dokumentumokat a vagyonelszámoló számára rendelkezésre bocsátva – azok a károkozó üzemben tartók, akikkel szemben időközben közvetlenül kártérítésre kötelező jogerős bírósági ítélet született, végrehajtási eljárás indult, vagy a károsult felé kifizetést teljesítettek. Nem szükséges ugyanakkor ismételten jelezni az adatváltozást azoknak, akik – a vagyonelszámoló 2012. őszi figyelemfelhívása nyomán – ezt tavaly december 15-ig már megtették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.