Elkezdődött a leépülés az orosz iparban

Az orosz feldolgozóipar kibocsátása a térségi átlag alá zuhant. Londoni elemzők szerint ez már az alacsony olajár okozta szerkezeti válság első jele.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hétfőn ismertetett decemberi gyáripari beszerzésimenedzser-indexekben (BMI) már mutatkoznak az első jelei annak a kárnak, amelyet az olajárak zuhanása okoz az orosz gazdaság aktivitásában.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 51,1 volt, ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, vagyis térségi átlagban továbbra is az országcsoport feldolgozószektorainak teljesítménybővülését jelzi.

 Az orosz BMI-mutató azonban 48,7-re zuhant decemberben a novemberi 50,1-ről, vagyis immár az orosz feldolgozóipar kibocsátásának visszaesésére utal. A Capital Economics londoni elemzői szerint ez az egyik korai jele annak, hogy az alacsony olajárakat már kezdi megszenvedni az orosz ipar.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.