Elkészült az adóenyhítési javaslatcsomag

Halasztott adófizetést, a recesszió miatt keletkező veszteségek elhatárolását, tb-fizetési könnyítéseket és az uniós források megszerzéséért vállalt kötelezettségek időbeli eltolását javasolja a PwC a válság miatt.

A világgazdasági recesszió miatt 18 átmeneti adókönnyítési javaslatot  készít a PricewaterhouseCoopers (PwC), bevonva az Amerikai Kereskedelmi Kamarát (AmCham) és konzultálva a többi adótanácsadóval. A "Mozgástér" című munkaanyagról kedden konzultálnak a Pénzügyminisztériumban.


- Az átmeneti adókönnyítési javaslatok három területre koncentrálnak: a vállalkozások likviditásának megőrzésére, a beruházási kedv élénkítésére és a munkahelyek megtartásának ösztönzésére - mondta Erdős Gabriella, a PwC cégtársa hétfőn, egy budapesti sajtótájékoztatón. A szakember szerint az átmeneti adókönnyítés a vállalkozások talpon maradását segítheti elő az 1-2 évig fennmaradó rendkívüli körülmények között.

Az egyik javaslat a cégek likviditásának megőrzését célozza, s lehetővé tenné, hogy az adófizetést halasztani lehessen a pénz megérkezéséig, a recesszió miatt keletkező veszteséget pedig el lehessen határolni a különadónál és a helyi iparűzési adónál éppúgy, mint a társasági adónál. A beruházások élénkítését a fejlesztési tartalék szabályainak változtatásával, a kedvezmények igénylési feltételeinek módosításával segíteni elő a javaslat. A munkahelyek megőrzésére lehet alkalmas az a változtatás, amely szerint a friss diplomások tb-befizetését az alkalmazás első évében könnyíthetné a vállalkozás. Ugyanezt a célt szolgálná, ha az elbocsátás helyett részmunkaidős foglalkoztatást ajánlana a munkáltató - ennek fejében szintén könnyített tb-befizetést teljesítene.


Az európai uniós támogatások hatékonyabb felhasználására is készített javaslatokat a PwC, amelyek például a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek és a vissza nem térítendő támogatások feltételeinek átmeneti könnyítését, időbeli eltolását teszik lehetővé - mondta Ascsillán Endre. A PwC vezető menedzsere szerint például a halmozottan hátrányos térségek által felhasználható összegek azért nem juthatnak célba, mert azokban a körzetekben nincs elegendő alkalmazható munkaerő.
Amennyiben a javaslatokat befogadja a Pénzügyminisztérium, és azonnal hozzákezd a normaszöveg megfogalmazásához, akkor az adókönnyítési javaslatok már július elsejétől törvényként működhetnek. Erdős Gabriella úgy vélte: az adójavaslatok nem csökkentik a költségvetés bevételeit - legfeljebb fél, egy évvel  késleltetik. A könnyítések nélkül viszont a feltételezett  adóbevételek esetleg soha nem folynak be, ha a vállalkozások megszűnnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.