Elkészült a hétmilliomodik motor Szentgotthárdon

Az új Opel Flex üzemben decemberben indul a sorozatgyártás, készül majd többféle benzines turbó és dízelmotor is.

Az Opel magyarországi motorgyárában elkészült a hétmilliomodik motor: az 1,6 literes benzinest a németországi Bochumba szállítják és egy Astra Classic modellbe építik be. A jubileumi erőforrást a szentgotthárdi gyárban munkásgyűlésen ünnepelték meg. Az Opel 1992 júliusában kezdte meg a személygépkocsi-motorok sorozatgyártását Szentgotthárdon. 1.6 literes motorok a kezdetek óta készülnek a gyárban, noha az eltelt húsz év alatt meglehetősen sok technikai változtatásra került sor. A gyár termékei között nemcsak a 115 lóerős verzió található meg, hanem például a turbófeltöltős, több mint 200 lóerős változat is. A portfólió is jelentősen bővült az évek során, hiszen a középkategóriás motorokat már gázüzemű, illetve etanolos változatban is készítik Szentgotthárdon. A korábbi kisebb szériás tengerentúli kiszállítás után 2012-ben a Magyarországon készülő motorok mintegy fele indul az amerikai kontinensre, a General Motors észak-amerikai és mexikói autógyáraiba.

„A húszesztendős szentgotthárdi motorgyárban az 1,6 literes és 1,8 literes benzines erőforrások gyártása 2013-ban is folytatódik” – mondta Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd gyárigazgatója. A jelenlegi tervek szerint a tengerentúli kiszállítások aránya még nagyobb mértékű lesz, és a magyar motorok célállomásai közé újra belép Kína, valamint új vásárlóként Ausztrália és Thaiföld is. A régi üzemmel párhuzamosan még az év vége előtt megkezdi a sorozatgyártást Szentgotthárdon a félmilliárd euró beruházással készült új Opel Flex motorgyár, ahol világviszonylatban is egyedülálló rugalmas technológiával egy teljesen új motorgeneráció készül.

Decemberben a teljesen újonnan tervezett négyhengeres, közvetlen benzinbefecskendezéses sorozat első tagja, az 1,6 literes benzinmotorok gyártása indul 170 és 200 lóerős teljesítményű változatban. Jövőre a dízelmotorok gyártásának beindításával folytatódik a Flex Plant koncepcióval felépített gyár felfuttatása. Az új 1,6-os benzinmotorokat a Cascada kabrió és Astra modellekbe is beépítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.