Elkerülőt kap Hévíz: melegvíz és jó levegő

Novemberben megkaphatja elkerülő útját Hévíz: a fürdőváros belső úthálózatát tehermentesítő, két országos főutat is érintő beruházás mintegy 8,2 milliárd forintba kerül. A számla jelentős részét Európai Unió fizeti.

Egyben épül meg Hévíz négy tervezési szakaszban előkészített 11 kilométeres, részben új nyomvonalon futó elkerülő útja. Az első szakasz a tőzeges altalaj miatt jelentősen deformálódott 75. számú főút átépítendő, Keszthely és Alsópáhok közti két kilométere. A főutat itt teljes elbontással korszerűsítik.

A következő két útszakasz, az Alsópáhokokot és Felsőpáhokot, valamint Hévízt elkerülő több mint hét kilométer lesz. Ez az új nyomvonalon vezető új út a Zalaköszvényes térségében tervezett külön szintű csomópontig tart majd. A negyedik szakasz a meglévő alsóbbrendű út nyomvonalát felhasználva, annak korrekciójával és felújításával a meglévő 76. számú főútig (az alsómándpusztai csomópontig) tart. Ennek hossza több mint két kilométer.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közlése szerint a projekt keretében több csomópontot, továbbá a területek megközelítésére több kilométer szervizutat kell kiépíteni.

Jelenleg a két teljesen új nyomvonalon megépítendő útszakasz építési területein erdőirtás és csereerdő telepítése, humuszolás, földmunka és az érintett közművezetékek kiváltása folyik. Az elkerülő út műszaki átadásának határideje 2011. november 30. A kétszer egy sávosra, illetve mintegy 3,5 kilométer hosszon a kapaszkodósávok és csomóponti sávok miatt kétszer két sávosra tervezett úton, a megengedett legnagyobb sebesség óránként kilencven kilométer lesz.

Az út építésére kiírt közbeszerzési eljárást a Hévíz ’09 Konzorcium nyerte meg. A projekt a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A megítélt támogatás bruttó összege 8,2 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig az ERFA-ból származik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.