Új gazdánál a Borsodi Sör

Közel hárommilliárd euróért amerikai-kanadai tulajdonba kerül a borsodi sört is gyártó amszterdami-prágai központú StarBev.

Az amerikai-kanadai Molson Coors megveszi a menedzsmenttől, illetve a CVC Capital Partners nevű nemzetközi befektetőcégtől a borsodi sörgyárat is működtető, holland-cseh központú StarBevet – jelenti a cégek közlésére hivatkozva a Hvg.hu.

Amerikai-kanadai tulajdonba kerül a népszerű hazai sörmárka
Sopronyi Gyula 2006.08.03. Digitális 2006. augusztus 3. Sörözés, turisták, külföldről érkezők, kocsmaturizmus, idegenforgalom. Italozás. Fotó: Sopronyi Gyula

A StarBev jelenleg több mint 4100 embert foglalkoztat. A magyarországi borsodi sörgyár mellett Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában és Montenegróban működtet összesen kilenc üzemet. Ezenkívül Bosznia-Hercegovinában és Szlovákiában értékesíti termékeit.

A StarBev évente 13,3 millió hektoliter sört készít, és a fenti országok mindegyikében első harmadbeli piaci részesedése van. Több mint húsz márkája között olyan helyi kedvencek találhatóak, mint a Borsodi, a Kamenitza, a Bergenbier, a Ozusko, Jelen és a Niksicko. Emellett hivatalos forgalmazója a Stella Artois, a Beck’s, a Hoegaarden, a Löwenbräu és a Leffe márkáknak is.

A StarBev 2011-ben 0,7 milliárd euró (1 milliárd dollár) árbevételt és 241 millió euró (322 millió dollár) úgynevezett EBITDA-eredményt ért el.

A Molson Coors által fizetett vételár 2,65 milliárd euró (3,54 milliárd dollár). A StarBev központja a versenyhatósági engedélyre váró ügylet befejezését követően is Prágában maradna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.