Elkelt a Szlovák Villamos Művek

Az olasz Enel megkezdte a tárgyalásokat a cseh EPH-csoporttal a Szlovák Villamos Művek (SE) 66 százalékos többségi tulajdonrészének eladásáról. A Reuters értesülését az Enel pozsonyi székházában megerősítették, és hozzátették: a szerződést akár néhány héten belül aláírhatják.

A csomag iránt a magyarMVM–Mol konzorcium is érdeklődött (a pozsonyi Slovnaft petrokémiai cég tulajdonosaként), két árajánlatot is tett, mégsem járt sikerrel. Miként a kínai CNNC (The China National Nuclear Corporation) társaság sem, amely azonban csupán néhány héttel ezelőtt jelezte érdeklődését.

A cseh, valamint szlovák érdekeltségű EPH energetikai és ipari holding tavaly megvásárolta a német Ruhrgas és Gaz de France társaságoktól a Szlovák Gázművek (SPP) 49 százalékos tulajdonrészét, majd eladta a szlovák államnak, amely így egyedüli tulajdonos lett. Az ügylet részeként az EPH az oroszországi földgázt szállító Eurostreamben, valamint az állami SPP-distribúcia cégben egyaránt 49 százalékot szerzett, ezekkel együtt mindkét helyen irányító jogkört is.

Távvezeték
Távvezeték
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Bonyolítja az üzlet megkötését, hogy a kisebbségi tulajdonrészt birtokló szlovák állam képviseletében Robert Fico kormányfő többször kijelentette: addig nem egyeznek bele a tulajdonváltásba, ameddig az olaszok nem építik fel a mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik blokkját. Jól értesültek szerint az Enel a kiválasztott érdeklődőnek emiatt két részben adná el a többségi csomagját, a másodikat majd csak azután, ha teljesítik a szlovák kormány feltételét.

Az olaszok kilenc éve vásárolták meg 840 millió euróért a Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonrészét, amelyen most a cég kedvezőtlen anyagi helyzete, valamint a hazai piacon tervezett fejlesztések finanszírozásának érdekében szeretnének túladni. Néhány hónapja jogvita kerekedett a szlovák kormány és az Enel között. Ugyanis az olasz társaság 588,2 millió eurós jóvátételt követel a pozsonyi kabinettől,mert szerintük törvénytelenül fosztották meg őket a bősi vízerőmű üzemeltetésétől, holott az eredeti szerződés értelmében erre harminc évig joguk lenne.

Fico viszont – miután az illetékes szlovákiai bíróság jogerősen érvénytelennek minősítette a bősi vízerőmű bérléséről nyolc éve megkötött szerződést – visszaköveteli az Eneltől a hasznot, amely évente 35-40 millió euró körül lehetett. Az ügy minden bizonnyal a bécsi nemzetközi döntőbíróság elé kerül. Sok a kérdőjel Mohi körül is. A dél-szlovákiai Lévához (Levice) és a magyar határhoz közeli atomerőművet még 1982-ben kezdték el építeni, négy, egyenként 440 MW teljesítményű blokkot terveztek orosz gyártmányú reaktorokkal.

Az első két blokkot 1998-ban, illetve 2000-ben indították be. Az Enel 2006-ban vállalta, hogy a harmadik blokkot legkésőbb 2014-ben, a negyediket pedig az idén üzembe helyezi. Az eredeti terv szerint az építkezés 2,78 milliárd euróba került volna. Jelentős csúszásban vannak, miközben a költségek már 4,8milliárdra rúgnak. Tavaly az Enel hét és fél éves futamidőre 870 millió euró hitelt vett fel az orosz Sberbanktól.

A késést és a megnövekedett költségeket azzal indokolták, hogy a fukusimai földrengést követő súlyos nukleáris üzemzavarok miatt az eredeti terveket módosítani kellett, s további korszerű biztonsági berendezések alkalmazása is elengedhetetlenné vált. Értesüléseink szerint az EPH főleg cseh cégek, valamint orosz beszállítók közreműködésével vállalná Mohi befejezését és üzembe helyezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.