Elkártyázták a pénzt az American Express ügyfelei

Az American Express (Amex) hitelkártya-társaság kereskedelmi bankká alakulhat, megkapta ugyanis ehhez a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) hozzájárulását. A lépés azért volt sürgős az Amex számára, hogy pénzhez juthasson a 700 milliárd dolláros amerikai bankmentő programból

Az Amexnek azért kell friss forrásokhoz jutnia, mivel a hitelkártyájukat aktívan használók körében a törlesztési-visszafizetési hajlandóság rohamosan csökken. A gazdasági recesszió, az egyre növekedő munkanélküliség eredményeként a harmadik negyedévben - az egy évvel korábbi szinthez képest - duplájára nőtt a nemfizető adósok aránya.

Az emiatt kieső összeget a hitelkártya-társaságnak kötvénykibocsátással kellett volna fedeznie, ám az értékpapírokat nem jegyezték le. Ilyenre 1993 óta nem volt példa. A forgalom alapján legnagyobb amerikai hitelkártya-társaságnak számító Amex emiatt követte a szeptemberben befektetési bankból kereskedelmi bankká alakuló Merrill Lynch és Goldman Sachs példáját, így 43.-ként ő is beállhat a friss tőkéért sorba álló pénzintézetek közé.

Kenneth Chenault vezérigazgató szerint ezt az adandó lehetőséget bűn lenne kihagyniuk. Az átalakítás egyébként nem jár számottevő költséggel – jelezték az Amexnél a Bloomberg kérdésére.
A Fed-engedély megszerzése nem okozott felfordulást a piacon, az Amex árfolyamában a hír minimális, egy százalék körüli emelkedést váltott ki.

A társaságnak nem ez történetének legjobb éve, a New Yorkban irányadónak számító Dow Jones ipari index vállalatai közül az ő nevéhez fűződik a negyedik legrosszabb teljesítmény: árfolyama január óta 54 százalékot veszített értékéből. Az Amex nyeresége immár a negyedik egymást követő negyedévben csökken, szemben örök vetélytársával, a Visával, amely éppen tegnap jelentette be, hogy harmadik negyedéves profitja megduplázódott, s 448 millió dollárra gyarapodott.


A mintegy 127 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkező American Expressnek két bankja is van: az American Express Centurion Bank, amely iparvállalatoknak nyújt hitelt, illetve American Express Bank. Mindkettőjük eszközállománya 25-25 milliárdos dollárt tesz ki. A Fed engedélye szerint a Centurion bank alakulhat át kereskedelmi hitelintézetté. Az American Express korábban egyike volt a Wall Street vezető befektetési bankjainak, ám ezt az üzletágat – vele együtt a szeptemberben csődbe jutott Lehman Brotherst - 1993-ban eladták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.