Elkapkodják a szlovák eurót

Szlovákiában lerohanták a bankfiókokat a vevők az első szlovák eurókért. Illetékesek szerint bespájzolni felesleges, mivel újévi határidőre már lesz elegendő euró az ottani bankautomatákban és bankfiókokban.

Kígyózó sorok alakultak ki a legtöbb szlovákiai bankfiókban és postán, ahol hétfőtől kezdték árusítani  az úgynevezett eurós startcsomagokat. Akadtak olyanok, akik ezekből több darabot is vásároltak, mert nincs semmilyen korlátozás. Az ötszáz korona (16.6 euró) értékű tasakban 45 fémpénz található: két darab kéteurós, hat egyeurós, továbbá nyolc darab ötven eurócentes és ennél kisebb aprópénzek. A pénzérméket a körmöcbányai (Kremnica) pénzverdében gyártották, ahol összesen 1,2 millió csomagot készítettek.

A hazai euró bemutatója a Szlovák Nemzeti Bankban. Nekik kétmilliárd euróba fájt az átállás
A hazai euró bemutatója a Szlovák Nemzeti Bankban, Pozsonyban, 2008 szeptemberében

Lapunk megkeresésére Igor Barát,  az euró szlovákiai bevezetésének pozsonyi kormánybiztosa közölte, hogy a felfokozott érdeklődést némi meglepetést okozott számukra, ám ennek ellenére nem terveznek utánrendedelést. Szerinte fölösleges ezekből  a csomagokból bespájzolni, hiszen a bankautomaták már új év hajnalától kiadnak eurót, a legtöbb bankfiók pedig az év végi és az újesztendei munkaszüneti napokon is nyitva tart.

A szlovákiai bankokban vezetett koronás számlákat a pénzintézetek automatikusan átszámítják euróra. Ráadásul január 16-ig még szlovák koronában is lehet fizetni északi szomszédainknál, de a visszajáró pénzt már euróban adják. Mindezek alapján a kormánybiztos magabiztos: meggyőződése szerint nem lesz különösebb fennakadás az átállással.

A szlovák pénzügymininisztérium a startcsomagokkal elsősorban a kisvállalkozókat és a lakosságot segíti, hogy időben legyen aprópénzük,  másrészt pedig igyekszik a megismertetni őket az új fizetőeszközzel. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Szlovákiában forgalomba kerülő eurós fémpénzek egyik oldalán hazai jelképek láthatók: a pozsonyi Vár, illetve a tátrai Kriván hegység.. Ezek a pénzérmék január 1-jétől az eurózóna valamennyi országában érvényes fizetőeszközök lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.