Eljött az ingatlanlízing ideje

Vonzóvá teszi az ingatlanlízinget és ezzel új forrásokhoz juttathatja a kis- és középvállalkozásokat a hétfőn elfogadott új adótörvény a Magyar Lízingszövetség szerint.

A szövetség keddi közleményében emlékeztet: az új adótörvény részben illetékmentessé teszi az ingatlan alapú  lízingfinanszírozást, a már korábban megszavazott lakásmentő csomag részeként pedig kiterjesztették az állami garanciavállalást a  lakáslízingre.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a 2010-től életbe lépő új  adótörvény hosszú évek után szünteti meg a lízingfinanszírozás  diszkriminációját. Januártól a kis- és középvállalatokat nem terheli  dupla illetékfizetési kötelezettség abban az esetben, ha  visszlízinggel a saját tulajdonú ingatlanukat használják a forráshoz  jutás fedezeteként - áll a közleményben.

Változik az ingatlanok illetékszabályozása is 2010. január  1-től: átmeneti, három éves illetékmentességet kapnak a visszlízing  ügyletben résztvevő lízingbe vevők, akik saját tulajdonukat  értékesítik és lízingelik vissza tulajdonjog átszállással. A szövetség hangsúlyozza: a válság óta alig jutnak hitelhez a kis-  és középvállalatok, mivel jelentősen megnőtt a felszámolási  kockázatuk. Számukra megoldást jelenthet a lízingfinanszírozás,  mivel az, tulajdon átruházással védi a finanszírozót a felszámolás  ellen. A szövetség emlékeztet arra, hogy eddig, ha valaki  rendelkezett ingatlannal, és azt egy lízingcégnek eladta, majd  visszalízingelte tőle, akkor a lízingszerződéshez kötődően ismét  visszterhes vagyonszerzési illetéket kellett fizetnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.