Eljátszotta profitját a Nintendo

Bajban van a japán Nintendo konzolgyártó. Részvényárfolyama 6,2 százalékkal zuhant a tokiói tőzsdén, 1,2 milliárd dollárral csökkentve ezzel a vállalat értékét. Az ok: akadoznak a 2012 novemberében piacra dobott Wii U játékkonzol eladásai.

Olyannyira, hogy az idei, 9 millió darabos eladási tervet 2,8 millióra kellett módosítaniuk, míg a 19 millió már eladott készülékhez az előirányzotthoz képest feleannyi játékszoftverre látnak reális keresletet. A 3DS kézi játékkonzolból 25 százalékkal fogyhat kevesebb az idén, itt 13,5 milliós darabszámot várnak.

A man looks at software for Nintendo Co's Wii U game consoles at an electronics retail store in Tokyo January 20, 2014. Shares in Nintendo Co Ltd tumbled by nearly a fifth on Monday after it warned of a third straight year of operating losses, heapin
A man looks at software for Nintendo Co's Wii U game consoles at an electronics retail store in Tokyo January 20, 2014. Shares in Nintendo Co Ltd tumbled by nearly a fifth on Monday after it warned of a third straight year of operating losses, heaping pressure on the creator of "Super Mario" to abandon its policy of not licensing its software to rivals. REUTERS/Yuya Shino (JAPAN - Tags: BUSINESS)

A cég a márciussal véget érő pénzügyi évben 959 millió dolláros üzemi nyereséget remélt, ehhez képest 335 milliós veszteséget kell elkönyvelnie. És ezzel párhuzamosan sürgősen átértékelnie a vállalati stratégiát. Elemzők szerint bármilyen fájó, de fel kell hagyniuk a konzolgyártással, ehelyett meglévő hatalmas, 1500 játékot tartalmazó szotfverparkjuk gondozásából kellene profitot csiholniuk.

A Nintendo játékok sztárjait, így Zeldát és Super Mariót okostelefonos és táblagépes környezetbe kell „átköltöztetniük”, idomulva ezzel az igények megváltozásához. Az alkalmi játékosok ugyanis újabban sokan ezeken az eszközökön szeretnék kipróbálni tudásukat, míg a megrögzött játékőrülteknek marad a konzol. Utóbbiak ezután sem fogják sajnálni a 3-500 dollárt a legújabb xBox-ra vagy PlayStationre, és szemrebbenés nélkül leperkálják a hozzájuk való játékprogramokért a 60 dollárt.

A Nintendo elnöke, Satoru Iwata egyelőre nem tervezi lemondását, ugyanakkor az sem világos merre viszi tovább a vállalatot. Csak az biztos, hogy a Nintendo konzolok és játékok jogait nem hajlandó eladni a versenytársaknak. „Egyelőre tanulmányozzuk a lehetőségeket, de higgyék el, nem olyan egyszerű Super Mariót okostelefonokra áttelepíteni” – idézi a Iwatát a Bloomberg.

Változnak az idők és a felhasználói szokások, a korábbi piacvezető Wii konzol százmillió darabos forgalma vélhetően megismételhetetlen – hangsúlyozzák iparági elemzők, akik szerint a 93 milliárd dolláros videójátékpiacon jobban megtalálná a számításait a Nintendo, ha a felhagyna a konzolgyártással és portfoliójából évente tíz játékot tenne elérhetővé valamennyi mobil eszköztípuson.

Darabonként 5-10 dollárt simán elkérhet egy letöltésért, s ha az okostelefonnal rendelkezők másfélmilliárdos táborából csak az 50 millió megszállott Nintendó rajongó lesz rájuk vevő, már 2,5-5 milliárd dollár közötti bevétel folyhat be a kasszába, szemben a veszteséget hozó a költséges konzolgyártással. Emellett sokat kereshet azzal, ha játékait a konkurens cégek konzoljain is elérhetővé teszi.

A most záruló pénzügyi évben a szoftverértékesítés 2,9, a konzoleladás 4,8 milliárd dolláros bevételhez segíti a Nintendót, amely anyagilag nem áll rosszul: 8,1 milliárd dolláros készpénztartalékából sokáig fedezni lehet a veszteségeket, de érdemesebb vagy valami forradalmi újdonsággal előállni, vagy a meglévő vagyonnal jobban sáfárkodni.

A készülékgyártás beszüntetése és a szoftverkereskedelemre való átállásra volt már példa, de nem túl sikeres. A Sega és a tavaly csődvédelembe menekült Atari sorsának alakulása mindenesetre intő jelként szolgál a Nintendo vezetői számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.