Elismerték: a használt lakások piacát pörgeti a CSOK

A hitelkérelmezők többsége valóban használt lakások megvásárlásához igényelte a CSOK-ot – ez derül ki a Bangóné Bodnár Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére Varga Mihály megbízásából írt levélből.
Összesen 14.240 CSOK-os kérelmet fogadtak be a hitelintézetek 2016. január-július időszakban, amikor 11.238 szerződést kötöttek ügyfeleikkel. Ebből 8.421 szerződést használt lakás vásárlására, 2.582 kérelmezővel új építésére és vásárlására, 235-öt lakóépület bővítésére. Új lakás építésére és vásárlására 15,4 milliárd forintra kötöttek szerződést CSOK címszó alatt, emellett 12,5 milliárd forint kamattámogatott kölcsön szerepel. Használt lakásra 11,7 milliárd forint a megkötött CSOK-szerződések értéke, és 27 milliárd a kamattámogatott kölcsönöké. Lakóépület bővítésre elenyésző, mindössze 375,6 millió forint CSOK-ot és 216 millió forint kedvezményes kölcsönt írtak alá július 31-ig.

Mindezek révén a használt lakás piacra csaknem 39 milliárd forint, az újlakás-piacra meg 28 milliárd áramlik majd. Feltűnően kevés, nem éri el a 600 millió forintot a lakóépület-bővítésre CSOK-ot és kamattátomagtott kölcsönt igénylők által felvett összeg, ők átlagosan 2,5 millió forinthoz jutnak így. 

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) kapcsán a szocialista képviselő azt írta, hogy hiába az új lakásokra vonatkozó több 10 milliós ígéret, ha nincs miből nekifutni a vásárlásnak, a lakásvásárlást ösztönző támogatási rendszer elsősorban azokon segít, akik piaci alapon is hitelhez jutnának, a szegényebbeket súlyos eladósodásba is döntheti.

Tállai András államtitkár válaszában erre azt írta " mivel a kedvezmény igénybevételének nem feltétele a támogatásban részesülők jövedelmi helyzetének vizsgálata, a Nemzetgazdasági Minisztérium erre vonatkozóan nem rendelkezik információval."

Részletesen kitér a válaszlevél ugyanakkor a támogatottak körére a gyerekszám alapján. Eszerint 37 százalékuk vállalt a CSOK-hoz gyereket, elsősorban az új lakást építők, akiknek 53 százaléka tervez családbővítést. Ezen belül kiemelkedően magas, 82 százalékos a legalább három gyereket tervezők aránya a szerződők körében.

A hat pontból álló képviselői kérdéssorból a lakásfenntartási támogatás visszaállítását szorgalmazó felvetésre a válasz a jövő januártól bevezetésre kerülő mobilitási célú lakhatási támogatás, amely havi 44.400 forint adómentes juttatás lesz majd a munkahelyüktől legalább 60 kilométerre dolgozók részére, másrészt a vállalati bérlakásépítést, munkásszállók kialakítását is ösztönzi majd a társasági adóalap-kedvezményként bevezetésre kerülő támogatási rendszer. (A korábbi támogatás közel félmillió családot segített.) 

A szeptember 7-én írt képviselői kérdések előtt a Népszabadság már foglalkozott a témával, jelezve mindazt, amit az államtitkári válasz sem cáfolt.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.