Elismerte az EU a Microsoft felhő-szolgáltatásait

A Microsoft az első, amelynek nagyvállalati felhő szolgáltatásaival kapcsolatos szerződésekről az EU adatvédelemmel foglalkozó hatóságai egyöntetűen kijelentették, hogy megfelelnek az Unió legmagasabb szintű adatvédelmi elvárásainak.

Az összes uniós tagállam adatvédelmi hatóságait tömörítő 29-es Munkacsoport egy közös levélben nyilvánította ki ezen véleményét, amely a vállalat szerint biztosíték mindazok számára, akik az adataikat biztonságban szeretnék tudni a felhőben.

- Amíg más vállalatok egyelőre csak tervezik ezt a lépést, mi már a szerződéseinkben is elköteleződtünk az adatok megfelelő jogi védelme mellett. Akik törődnek adataik biztonságával, azoknak nem lehet elkötelezettebb partnere a Microsoftnál – mondta Brad Smith, a Microsoft jogi alelnöke. 

Ez azt jelenti, hogy a felhő alapú szolgáltatások igénybevétele esetén a Microsoft jogilag is vállalja a felelősséget azért, hogy a cég szerverein tárolt nagyvállalati adatokhoz illetéktelenek nem férnek hozzá. A felhő alapó megoldásokat bírálók, vagy azon vállalatok, amelyek adatvédelmi szempontból vonakodnak áttérni ezekre a megoldásokra, pont azt hangsúlyozzák, hogy szigorúan titkos adataikat nem kívánják fizikailag a cégen kívül tárolni, mert nincs garancia arra, hogy azokhoz nem fér hozzá illetéktelen fél. Az, ha egy szolgáltató jogilag is felelősséget vállal a legmagasabb szintű követelmények betartására, áttörést hozhat ebben a tekintetben. 

A Microsoft közleménye szerint a cég maximálisan tiszteletben tartja a felhasználók szabad döntését arról, hogy az adataikat hol tárolják. A vállalat adatközpontjai Amszterdamban és Dublinban lehetőséget biztosítanak az európai ügyfeleknek, hogy az EU határain belül tárolják az adataikat. A most minősített szolgáltatások közé tartoznak a Microsoft Azure, az Office 365, a Microsoft Dynamics CRM Online és a Windows Intune szolgáltatások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.