Elindult felfelé a mélyből a BorsodChem

Az áprilisi mélypont után az árak, valamint az értékesítési volumenek a TDI és a PVC esetében is növekedésnek indultak az elmúlt három hónapban – adta hírül a BorsodChem.

A vegyipari eladásiár-csökkenés, valamint az ezzel párhuzamosan jelentkező árrés-szűkülés április-májusban elérte mélypontját. A néhány jelentős vegyipari alapanyag árában időközben bekövetkezett áremelkedést a BorsodChemnek sikerült áthárítania a piacra. Javult az értékesítés volumene, különösen a TDI esetében és bizonyos mértékben a PVC esetében is. Az MDI esetében ugyanakkor egyelőre még nem következett be felívelés, és a marónátron iránti legutóbbi jelentős keresletcsökkenés és áresés sem állt meg.


A BorsodChem korábban elsősorban Európára összpontosító értékesítési tevékenységét kiterjesztette az EMEA-régióra, azaz az öreg kontinensen kívül a közép-kelet-afrikai és a közel-keleti térségre is.


A tavaly novemberben kezdődött költségcsökkentési és hatékonyságjavítási program első eredményei is látszanak már. A végrehajtott átstrukturálás 2009-ben több mint 15 millió euró megtakarítást jelent a BorsodChem számára. A költségcsökkentést ráadásul a munkahelyek megőrzése mellett sikerült elérni - emeli ki a cég lapunkhoz eljuttatott közleménye.


- A készpénz-állomány stabilizálódásához jelentősen hozzájárul az is, hogy a menedzsment a vállalat valamennyi beszállítójával halasztott ütemezésű kifizetésről állapodott meg, így a felfüggesztett beruházási programok ellenére is a folyamatos kifizetéseket a vállalat kisimított ütemezéssel teljesíti – mondta Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.


Folynak a tárgyalások is a magyar kormánnyal a 2009 februárjában megkötött elvi megállapodásban foglalt támogatás részleteiről, a hitelezők bevonásával. Az egyeztetések várhatóan augusztusban lezárulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.