Elindult a Wizz Moszkvába

Elindult az első Wizz Air járat Moszkvába, amelyen 31 hely maradt üresen. A téli menetrendben már naponta repülnek majd a gépek Vnukovóra. A verseny miatt olcsóbb lehet az Aeroflot is.

Wizz Air gépei egyelőre még hetente ötször, hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap járnak Budapest és Moszkva Vnukovó repülőtere között, 11.05-kor indulnak Budapestről és 2 óra 30 perc múlva, helyi idő szerint 15.30-kor landolnak Moszkvában, ahol két órával több van, mint Budapesten. A fordulóidő Moszkvában 35 perc, s a lila Airbus indul is vissza, 16.40-re érkezik vissza Budapestre. A Wizz Air moszkvai járataira a légitársaság közleménye szerint 15.990 forinttól indulnak az egyirányú jegyárak, lapunk azonban inkább úgy tapasztalta: oda-vissza, csomaggal együtt, nem hónapokkal előre vásárolva inkább 60-70 ezer forint körül alakul az ár. Lehet olcsóbb is, de az szerencse és nem kevés kompromisszum kérdése, főleg télen, amikor az ember aligha fér bele egyetlen - akár fizetős nagyméretű - kézipoggyászba. Az orosz télbe utazók aligha kerülhetik el, hogy bőröndöt adjanak fel, még akkor is, ha három napra mennek.

A járatindítás mindenesetre nagy esemény volt a Wizz Air életében, hiszen ezért dolgoztak a legtöbbet. Nemcsak a légitársaság vezetői, hanem mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár is megmozgatta kapcsolatait annak érdekében, hogy orosz oldalon is elfogadják a Wizz Airt, mint a magyar kormány által kijelölt légitársaságot, miután a Malév csődje után megnyerték a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiírt pályázatot. (Jelenleg a repülési jogokat a két ország között egy kétoldalú egyezmény szabályozza, amely alapján mindkét ország hivatalai kijelölhetik, hogy saját jogon ki repülhet Moszkva és Budapest között. A kijelölésekre ugyanakkor a másik félnek is rá kell bólintania, ez Oroszország részéről elég sok időbe telt.)

A közeljövőben várható, hogy más orosz városokba is indulnak járatok, s a Budapest–Moszkva viszonylatban új légitársaságok is szerepet kaphatnak, miután módosítják a kétoldalú légyügyi megállapodást - mondta még korábban Szijjártó Péter államtitkár, amikor Váradi József Wizz Air-vezérigazgatóval közösen jelentették be a moszkvai járatot. 

Tegnap hagyományos orosz élő zenével köszöntötték az utasokat, néhányak még táncoltak is beszállás közben. A Budapest–Moszkva vonal nemcsak a légitársaságoknak, de a reptérnek és a hazai turizmusnak is kiemelten fontos. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete szerint az orosz turisták a legjobban költők közé tartoznak. Vnukovón, Moszkva egyik legnagyobb nemzetközi repülőterén ünnepélyesen fogadták az új járatot. Az eseményre az orosz fővárosba érkezett Abrán György, a légitársaság kereskedelmi igazgatója, a fogadáson jelen volt a moszkvai magyar nagykövet is. A Moszkva központjában lévő Kijevi pályaudvartól vasúton is megközelíthető Vnukovo nemzetközi repülőtérről visszafelé induló gépen már 165-en utaznak. Eddig 13 ezer jegyet adtak el a járatra, amelynek köszönhetően a Seremetyjevóra közlekedő Aeroflot is rákényszerülhet, hogy csökkentse árait.

malév
malév
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.