Elindult a mélybe a magyar munkanélküliség

Nyolc százalékra nőtt a munkanélküliség tavaly a negyedik negyedévben. Minden szempontból romlott a helyzet, a foglalkoztatottak száma például 2002 óta nem volt ilyen alacsony, pedig 2008 még „békeévnek" számít - mondja Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató szakértője.

Tavaly az utolsó negyedévben a munkanélküliség 0,3 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévi és az egy évvel korábbi október-decemberi időszak adatát is: 7,7-ről nyolc százalékra nőtt. A fogalkoztatottak száma 3,881 millió, a munkanélkülieké 337 ezer volt: kilencezerrel több, mint augusztus-októberben, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

- Minden szempontból romlott a helyzet. Az átlagos munkanélküliség tavaly 7,8 százalék volt, ami 2007-hez mérten 0,4 százalékpontos növekedés. A foglalkoztatottak száma 1,2 százalékkal, 47 ezerrel apadt: ez jelentős csökkentés, és túl van a statisztikai hibahatáron. Utoljára 2002-ben volt ilyen alacsony a munkával rendelkezők száma. Pedig - elnézve az elmúlt hetek történéseit - 2008 még „békeév" volt - mondta lapunknak Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Hozzátette: a 2009-es költségvetés irreális, 0,6 százalékos foglalkoztatás-csökkenéssel számol, ami nem lesz tartható. Ez a legfrissebb statisztikákból is jól látszik.

- A foglalkoztatási ráta éves átlagban 50,3 százalék volt; mind a nőknél, mind a férfiaknál csökkent. Ilyen alacsony adatra az elmúlt hat évben nem volt példa. A gazdaságilag aktívak száma, és az aktivitási ráta is visszaesett, az inaktívak száma pedig nőtt. A kormányzati erőfeszítések ellenére nem sikerült megfordítani a trendet. A munkanélküliek száma évi átlagban 17 ezerrel gyarapodott, a regionális adatok pedig azt mutatják, hogy éppen azokban a térségekben emelkedett a munkanélküliség, ahol egyébként is magas volt: Észak-Magyarországon, Észak-, és Dél-Alföldön - tette hozzá Petschnig Mária Zita.

Felhívta a figyelmet arra is: Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon egyelőre hajszálnyit javult a helyzet, de a bejelentett, például csoportos elbocsátások még nem látszanak a mostani adatokban. Az átlagos álláskeresés ideje is meghosszabbodott fél évvel, és a tartós, egy évnél hosszabb ideje munkát nem találók aránya megközelítette az ötven százalékot. Ebben az évben olyan rétegek is "belépnek" a munkanélküliek közé, akik korábban nem szembesültek az állástalansággal, és a munkanélküliség rátája 9 százalék fölé emelkedhet.

Tavaly az október-decemberi időszakban a 15-74 évesek között 29 ezerrel kevesebb foglalkoztatott volt, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek korosztályban a foglalkoztatási ráta 56,7 százalék volt, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb, mint 2007-ben. A munkanélküliek 48,6 százaléka egy éve, vagy annál is régebben keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 18,5 hónap volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.