Elindult a magyar iTunes Store, magyar dalokkal

Magyarországon is tölthetnek le jogtiszta zenéket az iPod, Apple számítógép és iPhone tulajdonosok. Nem ingyenes, a bolti CD árnál viszont sok esetben kedvezőbb. Magyar előadók nótáit is árulja az Apple.

Tegnap este óta a magyar regisztrációval rendelkező Apple készülék-tulajdonosok is tölthetnek le jogtiszta, fizetős zenéket és csengőhangokat az Apple iTunes Music Store szolgáltatásból. Több európai országot, így Belgiumot, Dániát, Finnországot, Hollandiát és Svédországot pedig a filmletöltés lehetőségével "örvendeztette" meg a vállalat. 

Az iTunes Store már jól bejáratott online áruház, Nyugaton a három legjelentősebb zenei kereskedővé nőtte ki magát, több milliárd számot töltöttek le ezen keresztül, pénzért, jogtisztán, több gépre vagy eszközre érvényes licensszel.

Persze az efféle online zeneáruház nem egyedüli, a Google is bejelentette a sajátját már az Android operációs rendszerhez kapcsolódva, de rendelkezik ilyen megoldásokkal például a SonyEricsson is. Utóbbi Magyarországon is próbálkozott a legális letöltésre rászoktatni a fogyasztókat. Korábban a Nokia Xpress Music szolgáltatás fix árért, vagy új készülékhez kötötten korlátlan és ingyenes letöltést ígért, de a szolgáltatás sosem volt elérhető nálunk, hiszen érkezése előtt megbukott.

Az iPhone, iPad és egyéb Apple készülékeken használható megoldás lényege, hogy a letöltött számok, videók megoszthatók az egyes készülékek között, a letöltés maga pedig igen egyszerű, két kattintás kérdése.

Ahogy már a cég ügyfelei megszokhatták, a fizetés ez esetben is előre megadott kártyaszám segítségével történik, aki idegenkedik ettől, vagy elvi okok miatt nem adja meg a kártyaszámát a cégnek, az nem tudja igénybe venni.

Külföldön létezik a fizetés egy másik módja is, úgynevezett giftcard-ok, vagyis vócserek formájában. Ezeket előre meg lehet venni, fel lehet tölteni az egyenlegünkre, s ekkor nem szükséges kártyaszámot megadni az iTunes használatakor, hanem ebből az előre feltöltött egyenlegből tölthetünk le. Hogy idehaza forgalomba hozzák-e a feltöltőkártyákat, illetve, hogy a külföldön, euróért vett kártyákat használhatjuk-e magyar regisztrációval, azt megkérdeztük az Apple-től. A válasz nem. Egyelőre nem tervezik az itunes Gift Card hazai bevezetését, és a külföldön vásárolt kártyák sem használhatóak magyar regisztrációval. (Korábban, voltak akik e kártyákkal hidalták át a területi akadályt: az iTunes regisztrációkor amerikai vagy angol állampolgárságot állítottak be, s külföldön mindig vásároltak feltöltőkártyát, így tudták használni a szolgáltatást.)

Az árakról: noha az iTunes Store-ban is vannak ingyenes és jogtiszta tartalmak. Egy zeneszám 0,69-1,29 euró között mozog, míg egy teljes album 7,99-9,99 euró közötti összegbe kerül. Ez drágább a már rég forgalomban lévő és akciózott CD-knél, de az újonnan megjelent albumok áránál lényegesen olcsóbb. Nem utolsó sorban, mód van arra, hogy ne teljes albumokat, csak a nekünk tetsző számokat töltsük le.

Egyelőre titok, hogy az Apple kinek és hogyan fizet jogdíjat, s mekkora jutalékot kér a zenék értékesítéséből. De ahogy a magyar zenészekhez elkezdenek becsordogálni az első jogdíjak, ez kiderül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.