Elillanó milliárdok

Indiában egymilliárd dollárnyi vagyonnal tavaly még a gazdagok listájának közelébe sem lehetett kerülni. Ehhez idén azonban már potom hétszázhatvan millió is elég.

Ennek ellenére a felső tízezer valószínűleg nem felhőtlenül boldog. A negyven leggazdagabb vagyonából egy év alatt ugyanis kétszáztizenkét milliárd dollár illant el. Míg tavaly a Forbes magazin által összeállított negyvenes lista összértéke dollárban háromszázötvenegy milliárdra rúgott, idén már „csak” százharminckilenc milliárdot ért a szupergazdagok vagyona. Ebben a rúpia értékvesztése ugyanúgy közrejátszott, mint a pénzügyi és a tőzsdei válság.

A Mumbai központú tőzsdeindex, a Sensex egy év alatt negyvennyolc százalékot zuhant, amellyel együtt sok indiai szupergazdag is búcsút mondhatott milliárdjainak. Az ingatlanmágnás Ramesh Chandra vagyona az elmúlt időszakban kilencvenegy százalékkal esett (igaz, „szegény” még így is befér a dollármilliárdosok közé), a negyvenes listáról pedig kimaradt a korábbi törzstag, a Kingfisher Airlines és a United Breweries tulajdonosa, a „likőrcézár”, Vijay Mallya és a legnagyobb papírgyáros, Gautam Thapar is.

A lista élén közel huszonegy milliárd dollárral idén Mukesh Ambani áll. A petrokémiai iparban érdekelt Reliance Industries vezetője és többségi tulajdonosa az acélkirály Lakshimi Mittalt taszította le a trónról. Az ötvennyolc éves, Londonban élő, de állampolgárságát őrző Mittal, akinek kezében a világ acéltermelésének tíz százaléka összpontosul, négy évig vezette a listát. Ambani az idén úgy is eléje tudott kerülni, hogy több mint huszonnyolc milliárd dollárral lett szegényebb.

Ambani egyébként kétmilliárd dollárért építi azt a rezidenciaként is szolgáló, hatvanemeletnyi magas, Mumbai belvárosában található felhőkarcolót, amelynek hat emeletét csak luxusautói foglalják el. Az indiai gazdagok képzeletbeli dobogóján pedig még testvére is elfért, a telekommunikációs céget vezető Anil Ambani ugyanis tizenkét milliárd dollárral a harmadik. A marakodó Ambani-testvérek útja 2005-ben vált el, amikor apjuk halála után – anyjuk segítségével – a családi céget felosztották.

Velük együtt összesen huszonhét dollármilliárdos van Indiában. A Világbank szerint pedig a dél-ázsiai ország egy másik, ha nem is milliárdos, de legalábbis félmilliárdos számmal is „büszkélkedhet”: ennyien élnek Indiában ugyanis a napi 1,25 dolláros szegénységi küszöb alatt.

Mukesh Ambani a Reliance Industries elnöke
Mukesh Ambani a Reliance Industries elnöke

(TOKIÓ)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.