Amerikai munkanélkülieken múlik a forint árfolyama

A vártnál több, 175 ezer új munkahely jött létre májusban az Egyesült Államokban, de ez még kevésnek látszik ahhoz, hogy a jegybank visszafogja értékpapír-vásárlási programját. Ha a Fed leállítja, vagy akár csak néhány fokozattal visszafogja a pénzpumpát, azt az egész világon megérzik a piacok, a forint például ismét lejtőre kerülhet.

Nagy érdeklődéssel várta a piac a pénteken közzétett amerikai májusi foglalkoztatási adatot, hátha segít eligazodni a befektetőknek a jegybanki politikát illetően. Az utóbbi hetekben egyre nagyobb részvénypiaci kilengéseket okozott, hogy ellentmondásos nyilatkozatok hangzottak el a mennyiségi könnyítés méretét, azaz a likviditásbővítési program menetrendjét illetően. (Az amerikai jegybank, a Fed jelenleg havi 85 milliárd dollárt fordít értékpapír-vásárlásra, hogy így pumpáljon pénzt a gazdaságba, élénkítse a piacokat.)

A craftsman works on an acoustic guitar at the PRS guitar factory in Stevensville, Maryland, September 25, 2009. Three decades after defying the odds and persuading Carlos Santana to try out his hand-built guitar, Paul Reed Smith's quest for perfect tone is still reeling in enthusiasts from all over the world. Despite the world economic downturn, his company has built a new multimillion dollar factory and is looking at multiplying revenues while other instrument makers report declining sales. Picture taken September 25, 2009. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES ENTERTAINMENT BUSINESS SOCIETY) - RTXP1XV

E tekintetben nem igazított el csütörtökön Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke sem, aki azt mondta, hogy léteznek ugyan további nem szokványos eszközök, de egyelőre nem vetik be őket, mert a helyzet nem olyan rossz, hogy szükség volna rájuk. A japán kormány ezt megelőzően olyan homályos tervet terjesztett elő a gazdaság élénkítésére, hogy a tokiói Nikkei index folytatta zuhanását, s öthavi mélypontra esett. A dollár, amely a megelőző hónapokban erősödött, csütörtökön látványosan gyengült, részben Draghi megjegyzései, részben az amerikai gazdaság állapotába vetett bizalom megingása miatt.

 

Folytassa, Fed!

A pénteki foglalkoztatási adat arra utal, hogy a Fednek folytatnia kell értékpapír-vásárlási programját, mert a munkaerőpiacon a helyzet csak nagyon fokozatosan javul. Ráadásul, a költségvetési kiadáscsökkentések életbe lépése után a kormányzati állásteremtés is visszaesett. A magánszektor elég jól teljesít, de nyilván nem eléggé. Mint Vincent Reinhart, a Fed volt közgazdásza, a Morgan Stanley elemzője kifejtette: négy hónapon keresztül átlagosan legalább havi kétszázezer állásnak kellene létrejönnie ahhoz, hogy a Fed lassítsa a pénzteremtés ütemét.

Az első negyedévben ugyan átlagosan havonta több mint kétszázezer munkahely jött létre, de áprilisban csak 149 ezer, májusban pedig 175 ezer. Igaz, utóbbi meghaladta az elemzők 163 ezres várakozását. A munkanélküliségi ráta a több álláskereső miatt 7,6 százalékra emelkedett 7,5 százalékról. Az amerikai gazdaság 2,4 százalékkal bővült éves szinten az első negyedévben, de a másodikban a fiskális megszorítás miatt 1,6 százalékra eshet vissza az ütem.

A Bloomberg friss felmérése szerint a piacon azt várják, hogy a Fed nyíltpiaci bizottságának októberi ülésén 65 milliárdra mérséklik a havi értékpapír-vásárlásokat. Kongresszusi meghallgatásán Ben Bernanke elnök is sejteni engedte, hogy a jegybankárok döntéshozó testületében megkezdődött a vita a program fokozatos kivezetéséről, de ehhez a munkaerőpiacon érdemi javulásnak kellene végbemennie.

Elég volt csak célozni rá

Önmagában ez a nyilatkozat elbizonytalanította a befektetőket, akik a pénzbőség nyomán a magas hozamot kergették világszerte, s felhajtották az eszközárakat, erősítették az árfolyamokat a feltörekvő országokban, ahol a monetáris politikát lazításra késztették az export ütemének fenntartása végett. Ám ezzel egy időben kedvező vagyoni hatást is kiváltottak például az Egyesült Államokban a részvényárfolyamok emelkedése révén, ami viszont a háztartások költekezési kedvét is növeli.

A hosszabb kamatok is csökkentek, ami előmozdíthatja a beruházási kedv javulását. A friss adatok viszont arra utaltak, hogy a feldogozóipari tevékenység és a háztartások fogyasztása is csökkent az Egyesült Államokban, s hosszú hónapok emelkedési trendje tört meg ezzel. Ez a fejlemény is eltaszította a befektetőket a dollártól, amely azért vált népszerűvé, mert sokan a hozamok megugrására spekuláltak arra az esetre, ha a Fed tényleg kurtítja a likviditási programot.

Az amerikai jegybankban megindult vita alapvető változást hozott magával. A most következő átmeneti időszakban nagy kilengések várhatók. A napokban például lelket öntött a piacokba Dennis Lockhart, az atlantai Fed-tagbank elnöke, aki szerint továbbra is számítani lehet a jegybanki élénkítésre. Erre utalt a tagbanki elnökök közül James Bullard és Eric Rosengren. Viszont az ellenkezőjére Esther George és Richard Fisher, elbizonytalanítva a piacokat.

A bika hátat fordít

Kifarol a bika a feltörekvő piacokról. Nem pillanatnyi hangulatváltozás az ok, a mozdulat tartós trend kezdetét jelezheti, ami rossz hír ezen országok devizáira, árfolyamaira nézve is. Így összegzik vezető globális bankok a helyzetet, amely annak nyomán alakult ki, hogy az amerikai jegybank megkezdte a vitát a mennyiségi könnyítés politikájának szigorításáról, azaz a likviditás szűkítéséről.

Ennek következtében azok a befektetők, akik a pénzbőségben a mind nagyobb hasznot keresték szerte a világban, tekintet nélkül a nemzeti valuták gazdasági alapjaira, most sokkal óvatosabban viselkednek, nagyobb figyelmet fordítanak a fundamentumokra, a költségvetési hiányokra és a növekedési képességre.

A legnagyobb vesztese ennek a hátraarcnak a dél-afrikai rand, de veszített a török líra, az indiai rúpia, a mexikói peso, a thaiföldi baht és a brazil real is. A brazil hitelminősítés kilátását pénteken módosította negatívra az S&P a növekvő költségvetési hiány és a lassuló növekedés miatt.

Térségünkben gyengült a złoty, erősödött viszont a cseh korona. A forint a március-májusi három hónapos időszakban húsz feltörekvő országbeli deviza között a legjobban teljesített, de május vége óta látványosan elerőtlenedik az euróval szemben. Az euró forintárfolyama a 300 feletti szintről 287 körüli értéket vett fel, aztán 298-ra ugrott fel, s most kicsit ez alatt folyik a kereskedés.

A jegybanki üzenetek és a gazdasági adatok nagy kilengéseket okozhatnak az árfolyamokban a következő hónapokban, s a bika nagy rombolást okozva hátrálhat ki ezekről a piacokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.