Elhúzódó eljárás, kisebb büntetés a SoKo ügyben

Egy német bíróság a közelmúltban megállapította, hogy a SoKo-ügyben érintett cégek elleni eljárások elhózódása jogállam ellenes, ezért a kiszabható büntetést kompenzálni, vagyis rövidíteni kell - közölte a károsultakat képviselő Nemzetközi Vállalkozók Egyesülete.

A Németországban tevékenykedő 200-300 magyar cég 6-7 ezer munkavállalót foglalkoztatott az évtized közepén, a két ország által kötött államközi egyezmény alapján. A cégek közül 51 ellen indított eljárást a SoKo-nak hívott német speciális vámhivatali kommandó. Razziát, házkutatást tartottak irodáikban, iratokat foglaltak le, bankszámlákat zároltak a német hatóságok. Korábbi hír szerint a magyar cégek elleni, SoKo néven elhíresült németországi munkaügyi akciók miatt mintegy 500 millió euró kártérítést követel az érintetteket képviselő Nemzetközi Vállalkozók Egyesülete (NVE).

A perközösségbe 19 cég állt össze. A német hatóságok álláspontja szerint a magyar cégek az európai uniós csatlakozás óta csak úgy nyújthattak volna szolgáltatásokat jogszerűen Németországban, ha árbevételük legalább 25 százalékát magyarországi tevékenységből szerzik. Ha ezt nem érik el, akkor szerintük Németországban is társadalombiztosítási járulékot kellett volna fizetniük.

A közlemény megjegyzi, hogy a még több mint 35 magyar cég ellen folyó eljárásban 2004-2005 óta német bíróságtól ilyen pozitív véleményt még nem kaptak az érintettek, mint a mostani. Egy német társaság ellen folyó eljárásban mondta ki a német bíróság, hogy a cégek elleni eljárások elhózódása jogállam ellenes, ezért a kiszabható büntetését kompenzálni, vagyis rövidíteni kell.

A magyar cégek elleni vizsgálatoknál az azokat végző vámosok és ügyészek maximálisan arra törekszenek, hogy a törvénytelen eljárásokat - saját jogi hozzá nem értésük alapján - minél hosszabb ideig fenntartsák, függetlenül attól a ténytől, hogy már 11 esetben a bíróság megállapította a jogsértést, és a magyar vállalkozókat felhívta kártérítési igényük beindítására - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.