Forintgyengülés: határ a csillagos ég

Nincs egy hullámhosszon a kockázatkerülő piac és a felbátorodott MNB, emiatt aztán szerdán napközben a 314-es határt is átlépte az euró árfolyama. Határ a csillagos ég.

Elhullottak a forintgyengülés útjában álló akadályok, a befektetői hangulat további romlása esetén elszállhat az árfolyam – mondta érdeklődésünkre Pálffy Gergely, a Buda-Cash devizapiaci elemzője. Technikai szempontból kritikus a 314,40 forintos szint, ha ezt megugorja az euróárfolyam, akkor nincs mi megállítsa, bár a 318-as és a 2012-es év eleji történelmi rekordot jelentő 324-es szintnél még hezitálhat egy picit a kurzus.

A jegybank monetáris tanácsának és a piacnak a kockázatról vallott nézetei messze állnak egymástól, ez bizonyosodott be a keddi meglepően nagy, 15 bázispontos kamatcsökkentéssel. Az elemző szerint az MNB-ben bátrabbak a megengedhetőnél, a gazdaság erős fundamentumaira való hivatkozás, a kamatcsökkentések kilátásba helyezett folytatása mind azt üzenik, hogy szabad a vásár, mert az MNB nem nyugtalankodik a forintgyengülés láttán.

Ez rossz üzenet – tette hozzá Pálffy, aki nem látja jelét annak, hogy az MNB bármilyen módon beavatkozna a devizapiacon a forint védelmében. Legfeljebb a szóbeli intervenció eszközével élhetne, a kamatemelés még gyengébb árfolyamnál sem kerülhet szóba, mert azzal az egész eddigi monetáris politika hitelességét ásnák alá.

A forint intenzív forgalom mellett gyengül a török lírával és a román lejjel együtt. A régiós devizák közül a cseh koronát és a lengyel zlotyt is a magyar vírus fertőzte meg, miattunk gyengül az árfolyamuk.

A magyar eszközök kamattartama a folyamatos vágásokkal már olyan minimálisra zsugorodott, ami már az eddigi a forint mellett kitartó befektetőket is stratégiájuk átgondolására, kiszállásra késztetheti. Ez Pálffy Gergely szerint komoly veszélyt jelent nemcsak a forintra, de az állampapírok hozamszintjére is.

Arra a kérdésünkre, hogy hol lehet az MNB ingerküszöbe, az elemző nem bocsátkozott találgatásokba, így szerinte az is kérdés, hogy a 296,90-es euróárfolyamra alapozott idei költségvetés számára mi jelentheti a tűréshatárt. A devizahitelesek 40 százaléka már az árfolyamgát védelmét élvezi, így emiatt sem kell túlzottan aggódnia az MNB-nek – tette hozzá az elemző.

Varga Mihály kedden reggel már panaszkodott a túl gyenge forint miatt, de ez nem hatotta meg a monetáris tanácsot.  A nemzetgazdasági miniszter a kamatdöntés után úgy nyilatkozott a HírTV-ben, hogy a tanácstagok felkészült szakemberek, akik nyilván értékelték azt, hogy a gazdaság milyen pályán van. Hozzátette: a költségvetés módosítása nincs napirenden, és a 220 milliárd forintos tartalék szintje megnyugtató.

A Quaestornál azt érzékelik, hogy a magyar jegybank szemben úszik az árral, és még akkor is képes lazítani monetáris politikáján, amikor a többi feltörekvő országban már a szigorítások útjára léptek. A keddi, vártnál magasabb, 15 bázispontos kamatcsökkentéssel a monetáris tanács azt üzente a piacoknak, hogy magas a tűrőképessége, tolerálja a gyengébb forintárfolyamot.

Az utóbbi hetek negatív devizapiaci fejleményei, a tőkekivonás sem ijesztette meg a döntéshozókat, akik a folyó fizetési mérleg többletére, a rekordalacsony inflációra és a negyedik negyedév 2,7 százalékos növekedésére hivatkozva még tovább vághatják a kamatszintet. A Quaestor devizapiaci szakértője szerint azonban ezzel a hozzáállás mellett nincs, ami megállítsa a forint gyengülését, ha a nemzetközi befektetői hangulat rosszabbra fordul. Egy újabb pénzpiaci turbulencia szele elsők között érheti el a forinteszközöket.

Ziegler Mátyás szerint a forintnak a 308-314-es sávban lenne a helye, de ha innen kitör – felfelé –, akkor további forintgyengülési hullámok jöhetnek akár 317-320-330-ig is. A forint erősödésére csak 307 alatti zárások esetén számítanak a Quaestornál, s ha megnő ismét a kockázati étvágy, akkor a kurzus a 303, illetve a háromszázas szintig is süllyedhet.

Az viszont „felejtős”, hogy egy euróért háromszáz forintnál kevesebbet kelljen adni. Az év egészét háromszáz fölötti kurzus jellemezheti. Az erősödéshez a külső körülmények javulása mellett egy esetleges jegybanki irányváltás is nagyban hozzájárulhat. Nem feltétlenül kamatemelésről van szó, a kivárás és a piaci fejleményekre is odafigyelő kommunikáció sokat javíthatna a helyzeten. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.