Elhárulnak az akadályok az Északi Áramlat építése elől

Svédország után Finnország is megadta az engedélyt az Északi Áramlat földgázvezeték nyomvonalára felségvizein. Az Oroszországból Németországba vivő vezeték építése jövőre már megkezdődhet, ha a németek is úgy akarják.

Csütörtökön korábban Svédország már bejelentette az engedély megadását. Elsőként Dánia adta meg október 20-án beleegyezését a vezeték nyomvonalának áthaladására északi-tengeri felségvizein. Németország engedélye még várat magára.

Az Északi Áramlat gázvezeték Oroszországból szállít majd gázt Németországba az Északi-tengeren keresztül 1223 kilométeres nyomvonalon. A projekt kivitelezői az orosz Gazprom vezetésével a német BASF-Wintershall és az E.ON Ruhrgas AG.

A 7,4 milliárd eurós projekt kivitelezése 2010-ben kezdődik. A szállítások megkezdése 2011-re várható az egyik lefektetett csővezetéken. A csővezeték-pár évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitással rendelkezik majd, ami elegendő lesz Európa 2011-től várt felhasználása 11 százalékának fedezésére.

A gázvezeték Európa beszerzési útvonalainak diverzifikálását és az ellátási biztonság megerősítését szolgálja, mivel a gázimport 40 százaléka Oroszországból származik és annak 80 százaléka Ukrajna területén keresztül halad át.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.