Elhalasztják a Békéscsaba környéki földek árverését

Üdvözölte Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere csütörtökön azt döntést, amelynek értelmében elhalasztják a város környéki állami tulajdonú földek október 12-ére kitűzött árverését, a folyamatban lévő árverések végrehajtását pedig felfüggesztették.

Hanó Miklós elmondta: a város környékén megközelítőleg 547 hektár állami tartalékföld található, és már régóta harcolnak azért, hogy ezek a földek ne kerüljenek árverésre a kárpótlási jegyek tulajdonosai számára.

Napjainkban ugyanis már egy olyan ember sem él Békéscsabán, aki annak idején alanyi jogon szerezte meg a kárpótlási jegyét, illetve gazdálkodni szeretne az ily módon megszerzett földeken. Így a kárpótlási jegyekkel történő licit során "kigyúrt emberek" szerezhetnék meg fillérekért a földeket, amelyeket a későbbiekben akár belterületté is nyilváníthat Békéscsaba, vagyis tovább nőne az értékük.

Az alpolgármester szerint a kárpótlási jegyekkel licitálók maximum 120 ezer forintért juthatnának a különben hektáronként 1,2 millió forint értékű földekhez.

Hanó Miklós azt szeretné elérni, hogy ezek a korábbi kárpótlásokból kimaradt földek kerüljenek a város tulajdonába, s majd az önkormányzat dönthessen azok értékarányos hasznosításáról.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium csütörtökön közölte: az illetékes Igazságügyi Hivatal törvényi kötelezettségének eleget téve, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) határozata alapján 2009. október 12-ére termőföldárverést hirdetett meg a békéscsabai Szabadság Mgtsz. használatában (kezelésében) volt termőföldekre. Az elrendelő határozat ellen benyújtott jogorvoslatra figyelemmel a hivatal intézkedett arról: a bíróság döntéséig az árveréseket elhalasztják. A miniszter valamennyi, folyamatban lévő árverés végrehajtását felfüggesztette - áll a közleményben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.