Elhagyták az oroszok Hévízt

Az év első öt hónapjában tovább nőtt a magyarországi szállodákban a vendégéjszakák száma és a bruttó forgalom is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének jelentése szerint január és május között a magyarországi szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 2,810 millió volt, 8,2 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához képest. A külföldiek 3,7 százalékkal több, 3,761 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Az összadat országos szinten 5,6 százalékkal nőtt, ezen belül Budapesten 6,6-del. A Balatonon azonban 5,3 százalékos visszaesés volt megfigyelhető. Ez amiatt következett be, hogy az orosz és ukrán turisták elhagyták Hévízt: a forgalom 15 százalékkal csökkent a városban. Hévíz nélkül a balatoni forgalom azért négy százalék körüli növekedést mutatott.

5,6%

Májusig 5,6 százalékkal nőtt a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma. A külföldiek körében a növekedés 3,7, a belföldi vendégek körében pedig 8,2 százalék.

A hazai szállodák átlagos kihasználtsága január és május között 47,3 százalékos volt, a bázisnál két százalékponttal magasabb. A bruttó átlag szobaár 16 515 forint volt, 5,7 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A turizmus még mindig erősen Budapest központú: az összes vendégéjszaka 44,4 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 10,9 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 69,5 százaléka budapesti, a szobaárbevétel esetében pedig a főváros vitte el a teljes bevétel 55,7 százalékát. Az egy évvel korábbihoz képest 25 százalékkal nőtt a brit turisták száma a vendégéjszakák alapján, a németeké hat százalékkal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.