Elgőzölt a magyar pálinkaforradalom

Fehér zászlót vont fel a kormány: lezárul a pálinka-szabadságharc. Megmarad ugyan a szabad pálinkafőzés, és ahhoz továbbra sem kell adóraktári engedély, ám az adóteher jelentősen meg fog emelkedni.

Aki pálinkát főz, annak párlatadójegyet kell vennie, amely literenként egy 42 fokos pálinka esetében 700 forint lesz. Aki vesz ilyet, annak évente legalább öt jegyet kell vásárolnia, de nem többet 86-nál – tájékoztatott Tállai András államtitkár. Az biztos, hogy az évi ezer forint átalányadóhoz képest a változás jelentős adóemelést jelent.

Jön a bérfőzetők ideje
Jön a bérfőzetők ideje
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az átalány esetében száz literre bontva nevetséges adótétel jön ki, az új verzióban azonban a 700 forintos adó azt jelenti majd, hogy piaci árral számolva, amely hozzávetőleg 7000 forintos literenkénti árat jelent, tízszázalékos jövedékiadó-tétel rakódik majd a magánpárlatokra. Ez megfelel az ötvenszázalékos kedvezményt élvező bérfőzési adónak, vagyis a magánfőzés lényegében elveszítette adóelőnyét, immár csak annak érdemes otthon pálinkát főznie, aki a bérfőzetés díját meg akarja spórolni.

Vagyis befellegzett az otthoni pálinkafőző berendezések kereskedelmének. Az is igaz, hogy ez még mindig feleakkora adóteher, mint amit a kereskedelmi forgalomba bocsátható pálinkák és párlatok főzése után kell fizetni.

Ami az otthoni főzést illeti, a hangulat és a saját gyártás élménye továbbra is megmarad. A NAV korábbi tájékoztatása szerint nagyjából tízezer magánfőzőt jelentettek be az önkormányzatoknál – a helyhatóságok továbbították az adatokat az adóhatóságnak. A főzdéket továbbra is az önkormányzatok ellenőrzik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.