Elfogyott a hajtógáz a BUX-rakétából

A hétfői és a keddi emelkedés korrekciójaként ma mínuszban zárt a pesti tőzsde, a BUX több mint három százalékkal 13 ezer pont alá csökkent. A vezető papírok közül egyedül a Richter tudott drágulni, a legnagyobb veszteséget a Mol könyvelhette el.

Az idei első két kereskedési nap emelkedései után mára megtört a Budapesti Értéktőzsde újévi lendülete: a BUX 436 pontos, 3,25 százalékos csökkenéssel 12 976 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 19,8 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1469 ponton zárt  szerdán, ez 21 pontos, 1,41 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Dobár Péter, a CIB Bank elemzője szerint a korábbi napok emelkedésének korrekciója volt látható a szerdai kereskedési napon a BÉT-en, hasonlóan a régiós és a nyugat-európai börzékhez. Az elemző felhívta a figyelmet arra a Mollal kapcsolatos hírre, miszerint - a horvát lapok információja alapján - a magyar olajipari vállalat többségbe kerülhet a horvát INA felügyelő bizottságában és igazgatóságában. Ez pozitív hír, ám a Mol szerdai árfolyama ezt nem tükrözte - tette hozzá.

Dobár Péter elmondta: az orosz-ukrán gázvita és a gázai katonai konfliktus hatására megugrott az olaj ára. A finomítói árrések a korábbi átlagos 5 dollár után jelenleg 2 dollár körül alakulnak. Ennek érezhető hatása lehet a Mol első negyedéves eredményére. A Richterrel kapcsolatban az elemző nem tudott befolyásoló vállalati hírről beszámolni. Megjegyezte, hogy a gyógyszeripari részvény árfolyama általában eddig is felülteljesítő volt a többi  vezető részvényhez képest.

A Mol 840 forinttal, 7,37 százalékkal 10 550 forintra csökkent hárommilliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 130 forinttal, 4,10 százalékkal 3040 forintra esett, forgalmuk 12,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,43 százalékkal 552 forintra gyengült, forgalma 2,8 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 150 forinttal, 0,49 százalékkal 30 850 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,2 milliárd  forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 139,9 millió forintos forgalom mellett 395 forinttal, 3,59 százalékkal 10 600 forintra  csökkentette értékét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.