Elfogadták a jövő évi büdzsét

Megtárgyalta és elfogadta a 2016-ra szóló költségvetést a parlament, amely az 560 módosító indítvány 90 százalékát adó ellenzéki javaslatokból egyetlenegyet, nevezetesen a Száztagú Cigányzenekar 30 millió forintos plusztámogatását tartotta elfogadásra méltónak – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetés megszavazása utáni sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki indítványok lesöprését azzal indokolta, hogy azok 800-1500 milliárd forint fedezet nélküli kiadással felborították volna a gondosan megtervezett büdzsét, ellehetetlenítve ezzel az uniós támogatási források lehívását. Nem így a fideszes módosítások, amelyeknek csupán a felét fogadták el, de ezek „csak” 60 milliárddal mozgatták meg a büdzsét, elég a Kósa Lajos véleménye szerint elhalaszthatatlan debreceni reptéri fejlesztésekre gondolni, de a Ludovika és a Budai Vigadó szintúgy halaszthatatlan felújítása is bizton megérdemli a pluszforrásokat.

Varga szerint a kormánypártok egyetértettek a kormánnyal abban, hogy az adócsökkentés, a munkahelyteremtés, a bérnövekedés és a beruházások támogatása prioritást élvez, márpedig ezek a 2016-os büdzsé alappillérei. A miniszter szólt arról, hogy a 2,5 százalékra belőtt gazdasági növekedés pluszforrásokat biztosít a közbiztonságra, az egészségügyre, az oktatásra és a gazdaságösztönzésre. Lesz pénz a határzárra, a migránsok kiszorítására, valamint 70 milliárd forint pluszban a közmunkások számának 200 ezerről 240 ezerre duzzasztására.

Varga Mihály igennel szavaz
Varga Mihály igennel szavaz
Kovács Tamás / MTI

Lendületes növekedés, visszafogott infláció, olcsó olaj és alacsony élelmiszerárak – ezeket ígérte Varga. Az exportpiacok is rendben lesznek, az 1,6 százalékos infláció reális marad, így a törvényben foglaltak alapján ennyivel fogják jövőre emelni a nyugdíjakat. Varga szerint tehát a nyugdíjasok lesznek a büdzsé nyertesei jövőre, no meg az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, akiknek kinéz egy kis béremelés, de ennek összegét a miniszter nem részletezte. A nők negyvenéves munkaidő utáni nyugdíjkedvezményét nem terjesztik ki a férfiakra –jelezte a miniszter, aki 130 ezer forintot ígért a háziorvosoknak amellett, hogy az iparűzési adó alól is mentesülnek: hétezer praxist érint az intézkedés, a helyi orvosok akár kétszázezer forinttal is gazdagodhatnak ezzel. Megtakarításaik révén Varga szerint több jut az asztalukra az öt százalékra csökkenő áfájú sertéshúsból, s ha két gyermekük van, azzal is spórolhatnak az adójukon.

Akik amiatt aggódtak, hogy az adócsökkentések felborítják a büdzsét, Varga megnyugtatásul közölte, hogy 200 milliárd forintot tartalékoltak erre a célra, így ebből gond nem lehet. Azzal viszont az idei szezonban nem foglalkoznak, hogy a vasárnapi boltzár az üdülőhelyeken milyen ellátási feszültségeket okoz. Magyarázata szerint Varga keze miniszterként és kormánypárti képviselőként meg van kötve, hiszen a boltzár esetében a Fidesz többségű parlament által hozott törvényhez kell igazodnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.