Elfogadott stratégiát sürget a BKIK

Magyarországnak rövid- és középtávú gazdaságpolitikai stratégiára van szüksége, a jelenlegi helyzetnél bármi jobb lenne - véli Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke.

Magyarországnak szüksége van egy elfogadott rövid- és középtávú gazdaságpolitikai stratégiára, amihez igazodva meg lehetne határozni a konkrét lépéseket - mondta Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke, a BKIK gazdaságpolitikai bizottságának elnöke kedden Budapesten. Véleménye szerint bármilyen megoldás jobb lehet a jelenlegi helyzetnél, amikor különböző programok készülnek, de eredményük nincs. Vadász György szorgalmazta a foglalkoztatást erősítő strukturális átalakításokat az adó- és járulékrendszerben. A cégeken még mindig jelentős az adminisztrációs teher, miközben évek óta ez ellen küzdenek. A vállalkozások adminisztrációs terhe a GDP 6,8 százalékát teszi ki, szemben az EU 3,5 százalékos átlagával, ennek mérséklése elengedhetetlen.

A BKIK alelnöke elmondta: a versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen a reformok végrehajtása az államigazgatás, az önkormányzati rendszer, az oktatás, az egészségügy, az adórendszer, a nyugdíjrendszer, a szociális rendszer területein. Mindegyiknél a foglalkoztatás bővítését kell szem előtt tartani, mert elfogadhatatlan, hogy a munkaképes korú lakosság 43 százaléka nem látható módon végez munkát. Az elmúlt húsz évben az adórendszer korszerűtlenné, bonyolulttá vált, nehezen értelmezhető. Nagy hibája, hogy túl sok a kedvezmény és a bérek, jövedelmek terhe.

A magyar kis- és középvállalkozások nehéz helyzetben vannak, miközben szerepük a foglalkoztatásban jelentős. Vadász szerint normatív támogatási rendszert kellene kialakítani számukra a jelenlegi bonyolult pályázati rendszer helyett.

Arra reagálva, hogy az euró árfolyama kedden átlépte a 300 forintot, az alelnök úgy vélekedett: minél előbb be kell vezetni az eurót Magyarországon, a nemzeti banknak pedig már korábban be kellett volna avatkoznia a forint védelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.