Életveszélyessé porlanak a téglakémények

Elméletben mindenki támogatja a kémények, a fűtési rendszerek felújítását. A legelterjedtebb, falazott kémények közül azonban tízből mégis csak négy esett át már felújításon. A legkorszerűbb, előre gyártott elemes kémények aránya egyelőre tíz százalék.

Négy válaszadóból három nem tudott említeni egy kéménygyártót se a GfK legutóbbi, júliusi lakossági megkérdezése során - közölte a piackutató. Noha a kémény minden ház kötelező tartozéka, a lakosság részéről kevés figyelemben részesül - teszik hozzá.

Pedig a kéményszerkezetet akár az időjárás heves változásai, akár a fűtésrendszerek korszerűsítése is komolyan érinti. A működési rendellenességekből adódó kockázatokkal a megkérdezettek többsége tisztában volt. A rendellenes működés lehetséges következményei közül a válaszadók 40, illetve 39 százaléka gázmérgezést-fulladást, illetve az égéstermék nem megfelelő távozását, a visszaszivárgást említették. A halálos balesetre 28, robbanásra, tűzkárra a megkérdezettek 13 százaléka utalt veszélyként.

Négyből három megkérdezett házában falazott – azaz téglából, könnyűbetonból, jellemzően habarcskötéssel készült – kémény üzemel. A legrövidebb élettartamúnak tartott szerelt kémény a háztartások 30 százalékában található. A legmodernebbnek számító, előre gyártott elemes kémény a háztartások tíz százalékában vezeti el a füstöt.

A legnagyobb nehézségek a hagyományos falazott kémények kapcsán merülnek fel. A legelterjedtebb, átlag húszéves falazott kémények közül tízből mégis csak négy esett át eddig felújításon. Pedig minden tizedik tulajdonos tapasztalt már problémát. Hasonló gondokról az előre gyártott elemes, illetve a szerelt kéményekkel kapcsolatban mindössze 2-3 százalék számolt be. A hátrányok nagy része az égéstermék lerakódásából, illetve a kémény dugulásából adódott. Ötből egy válaszadó a tégla töredezését, a kémény eldőlését vagy leomlását, illetve a nem szakszerű építést említette. Nagy erejű szél, jégeső, vihar tízből egy falazott kéményben okozott már kárt. Az egyre szeszélyesebb időjárás a más típusú kéményeknek mindössze 3-4 százalékában tett kárt.

A jellemzően régi falazott kémények 43 százalékát újították már fel; ennek 41 százalékát öt éven belül. Az előre gyártott elemes kéményeknél, illetve a szerelt kéményeknél a felújítások aránya 14-17 százalék. Egyre többen terveznek erre költeni.

Bizonyos házépítési és felújítási munkákban 90 százalék az árral szemben előtérbe helyezi a biztonságot és az energiatakarékosságot. Több mint 60 százalék nagyon fontosnak tartja a minőségi építőanyagok használatát a fűtési rendszer, a gáz- és villanyszerelés, a hőszigetelés, a ház alapja, a nyílászárók és a kémények kapcsán. Eme szempont azonban kevésbé fontos szerepet játszik az alapanyagok minőségét, a bútorokat, belső falfestékeket, szanitereket és burkolatokat illetően.

A kéménnyel kapcsolatos döntést a válaszadók mindössze két százaléka hozná meg saját maga. Ötből egy megkérdezett a kivitelezőre bízná a döntést. 79 százalék saját bevallása szerint bár tájékozódna maga is, kikérné a kivitelező, egyéb szakértők vagy a kéményseprő véleményét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.