Élesedik a küzdelem az amerikai atomerőművek megszerzéséért

Nem tetszik a norvégoknak, hogy árul alul akarják átjátszani az egyik legnagyobb amerikai atomerőmű-társaságot Warren Buffett nagybefektető tulajdonába. A vikingek inkább a franciák ajánlatát támogatják.

A 339 milliárd dollárt kezelő norvég állami vagyonalap keresztbe tett a világ leggazdagabb emberének számító amerikai Warren Buffett terjeszkedési terveinek. A norvégok azt kifogásolták, hogy Buffett érdekeltsége, a MidAmerican Energy Company mélyen áron aluli ajánlatával szeretné átvenni az irányítást az elsősorban atomerőműveiről ismert Constellation Energy-nél. A norvégok egy Maryland-i bírósághoz keresetet nyújtottak be, hogy elérjék: halasszák el azt a december 23.-ra kitűzött részvényesi gyűlést, amely a Buffett-féle ajánlatról dönteni hivatott.

Anne Kvam, a norvégok képviselője szerint időt kell hagyni az igazgatóság számára ahhoz, hogy érdemben ki tudja értékelni a francia Electricité de France (EdF) ajánlatát is. A cég egészére szóló Buffett-féle, még szeptemberben beadott ajánlat 4,7 milliárd dollárról szól, míg a franciák 4,5 milliárdot ígértek csak az atomerőművi egységekért, míg a többi vagyonelem eladásával legkevesebb 2 milliárd dollárnyi bevételhez jutnának a részvényesek - írja a Reuters.

Bár a norvégoknak csak 4,8 százalékos részesedésük van a Constellation Energyben, a vállalatirányításban aktív szerepet szeretnének kiharcolni maguknak. „Azon vagyunk, hogy a részvényeseket ne érhesse anyagi kár a cég eladásával" - hangoztatta Kvam. Márpedig ez felettébb valószínű, ugyanis a MidAmerican egyetlen centtel sem hajlandó emelni az ajánlatán.
Az ügyben a közgyűlést megelőző napon dönt a bíróság.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.