Elérte a recesszió Szlovákiát

Kifogja a szelet a világválság a szlovák gazdaság vitorláiból: az ezredforduló óta töretlenül bővülő gazdaság mutatói az első negyedévben romlottak, és a szakértők az év egészére visszaesést jósolnak.

Szlovákia 2009-re 3,5 százalékot meghaladó csökkenést vár hazai össztermékében (GDP). A hivatalos előrejelzést a szlovák statisztikai hivatal adta ki szerdán, azt követően, hogy a szlovák GDP az első negyedévben 5,6 százalékkal elmaradt a tavalyi első negyedévitől.

Szerdán a szlovák hírügynökség már olyan előrejelzést adott ki, miszerint a foglalkoztatás Szlovákiában 2,5 százalékponttal romlik, így a munkanélküliségi ráta 11,2 százalékra nő majd. Az előrejelzés szerint viszont éves szinten 2,3 százalékos inflációs és a reálbérek átlagban 2,6 százalékos növekedése várható.

Az idei első negyedévi volt az első negatív negyedévi GDP-adat kilenc éven belül, utoljára 2000 első negyedében csökkent a szlovák GDP éves összehasonlításban. Tavaly az utolsó negyedévben a szlovák GDP 2,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél. Az éves visszaesés szezonális kiigazítással 6 százalékos volt az első negyedévben.

A szlovák központi bank 2,4 százalékos éves visszaesést jósol erre az évre, a szlovák statisztikai hivatal friss adata szerint 3,5 százalékos romlásra számít, az Európai Bizottság idénre 2,6 százalékos évi átlagos GDP-csökkenést valószínűsít Szlovákiának. Tavaly 6,4 százalékkal, tavalyelőtt 10,4 százalékos, rekord ütemben bővült a szlovák gazdaság.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.