Elérte az Intelt is a fúziós hullám

A félvezetőipar óriása, az Intel sem maradhat ki az iparág konszolidációjából: a cég a hétfői hivatalos bejelentés szerint 16,7 milliárd dollárt fizet versenytársáért, az Alteráért. Utóbbi a különleges csipek kifejlesztésében jártas, megszerzése segítheti az Intelt abban, hogy a számítástechnikán kívül eső területeken is erősítse jelenlétét.

Érdekesség, hogy az Alteráért már az év elején részvényenkénti 54 dolláros nem hivatalos ajánlatot tett az Intel, de akkor visszautasították. Most ugyanennyiért megveheti, miután az Altera negyedéves eredménye a vártnál gyengébben alakult, s egyik tulajdonosa, a TIG Advisors is az ügylet mellett kezdett kampányolni. Az Altera részvényárfolyama pénteken négy százalékkal 49 dollárig erősödött azt követően, hogy a The New York Post megszellőztette az adásvétel hírét. Az Intel befektetői is pozitívan álltak az ügylethez, ezt tükrözi a kurzus 1,3 százalékos emelkedése.

A félvezetőiparban egymást követik a felvásárlások, csütörtökön már-már értelmetlenül nagy összeget, 37 milliárd dollárt adott az Avago Technologies a Broadcomért.

Szimbolikus kézfogás, a robotkéz mindent visz
Szimbolikus kézfogás, a robotkéz mindent visz
Rick Wilking / Reuters

Szakértők szerint a méret növelése, a választék szélesítése és a költséghatékonyság elérésének a célja hajtja egymás karjaiba a vállalatokat. Ebben az esetben a kínálat bővítése lehet a legfontosabb motívum. Az Intel elsősorban személyi számítógépekben (pc) és szerverekben használatos csipeket gyárt, ezek teljesítményét és mutatóit beépítésük után csak a program megváltoztatásával lehet módosítani, míg az Altera csipjei energiatakarékosabbak, emellett rugalmasan idomulnak a felhasználói igényekhez.Ha a két típusú csipet egy készülékbe ültetik és összehangolják működésüket, azzal nagyot szakíthatna az Intel, elsősorban a vállalati szerverek piacán.

A trendváltás elengedhetetlen, ha az Intel meg akarja erősíteni piacvezető pozícióját. A pc-knek az Intel Inside matricával jellemezhető hagyományos piaca egyre szűkül, miközben a felhőalapú tárhelyszolgáltatást nyújtó központok szerepe dinamikusan nő, s utóbbi nyereségtermelő képessége is jóval erősebb, ami fontos tényező a tulajdonosok szemében. Az Intel intenzív együttműködési tárgyalásokat folytat kétszáz, „felhőben utazó” vállalattal, olyanokkal, mint az Amazon internetes óriásáruház, hogy az igényeikhez igazított termékekkel tudja kiszolgálni azokat. Ebben az Altera felvásárlása mérföldkőnek számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.