Élénkült az euróövezet gazdasága

Az eurózóna beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 52,1 pontra emelkedett az előző havi 51,7 százalékról.

A megrendelésállomány növekedésének köszönhetően folytatódott a törékeny fellendülés az eurózónában. A Markit piackutató intézet hétfőn közzétett előzetes összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 52,1 pontra emelkedett az előző havi 51,7 százalékról, de az index nagy szóródást takar az euróövezet 17 tagországa között.

Egyre nyilvánvalóbban elágazó pályán mozog a német és a francia gazdaság. Míg a német stabil és erőteljes növekedést mutat, a francia gazdasági aktivitás váratlanul lelassult és héthavi mélypontra süllyedt decemberben. A francia BMI a novemberi 48 pontról 47 pontra, jóval a csökkenést a növekedéstől elválasztó 50 pont alá esett, ami a Markit szerint azt vetíti előre, hogy az euróövezet második legnagyobb gazdasága 0,1 százalékkal zsugorodik a negyedik negyedévben, azaz újra kezdődik a recesszió.

Az alindexek közül az euróövezeti feldolgozóipari BMI decemberben 52,7 pontra emelkedett a novemberi 51,6-ról, míg az eurózóna gazdasági teljesítményének nagyobbik részét adó szolgáltatási BMI 51,2 pontról 51,0 pontra morzsolódott. (Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.