Élénkülnek a bankszámlacserék

Folyamatosan növekszik azok száma, akik a korábbiaknál olcsóbbra cserélik bankszámláikat. A tranzakciós adó következtében kiéleződött piaci versenyben átlagosan 21.000 forinttal találhatnak olcsóbb számlaajánlatot az ügyfelek.

Folyamatosan növekszik azok száma, akik a korábbiaknál olcsóbbra cserélik bankszámláikat. A tranzakciós adó következtében kiéleződött piaci versenyben átlagosan 21.000 forinttal találhatnak olcsóbb számlaajánlatot az ügyfelek. A Matolcsy György által vizsgált, a bankok közötti számlaszámhordozás esetleges megvalósulása tovább emelhetné a már most is erős bankváltási kedvet – véli a Biztositas.hu.

Közel százezren éltek már a kalkulátorok biztosította lehetőségekkel és számították ki néhány perc alatt a bankszámlájukhoz kapcsolódó éves költségeiket az interneten. A kalkulációk alapján a jelenlegi éves átlagos bankköltség ma 27.800 forint Magyarországon, ugyanakkor a bankváltással elérhető legolcsóbb átlagos díj mindössze 7.650 forintot jelent bankszámlánként.  

A Biztositás.hu internetes portál bankszámla-kalkulátorának adatai szerint a felhasználók az esetek 93 százalékában találnak maguknak olcsóbb bankot, ami több mint 20 ezer forintos éves átlagos megtakarítást jelent számukra. A bankváltással ezen megtakarítást megcélzó ügyfelek mindeközben azt is tapasztalhatják, hogy kedvezőbb díjak azonos szolgáltatásszint mellett is elérhetőek.

A bankszámlát váltó ügyfelekre jellemző, hogy elsősorban netbankot használnak, (81 százalékuk elsősorban interneten keresztül intézi átutalásait), havi 5 kimenő utalásuk mellett pedig átlagosan 2 készpénzfelvételük van egy hónapban.

53 százalékuk dombornyomott bankkártyát használ és elsősorban a bankkártyás fizetést részesítik előnyben (ez ugye továbbra is ingyenes a legtöbb banknál, ellentétben a készpénzfelvétellel, melynek átlagos költsége tranzakciónként 2-300 forint).

A biztonságos bankolásra is jelentős figyelem hárul ugyanakkor, mivel ezen ügyfelek közel 70 százaléka SMS-értesítőt kér a számláját érintő minden tranzakcióról.    

A bankok számlaügyfelekért folytatott versenyének erejét mutatja, hogy az elmúlt két évben a hazai pénzintézetek megduplázták folyószámlaügyfelek szerzésére fordított hirdetési költségeiket, és ezzel a pénzügyi szektorban messze a legtöbbet költik ügyfélszerzésre. A Biztositás.hu alkusz szerint mivel egy átlagos bankszámlát 3-6 évig is megtartanak az ügyfelek, sok bank a válság utáni időre már most szeretne megfelelő számú ügyféllel rendelkezni. A hosszú tartam azonban az ügyfelek szempontjából azt is jelenti, hogy a drága bankszámlák éves költségeit is éveken keresztül fizetniük kell, ami az alkusztársaság szerint mintegy 3 millió számla esetében késztetheti gondolkodásra a számlatulajdonosokat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.