Élénkülhet a bérlakáspiac

Az Otthon Centrum elemzése szerint öt évvel ezelőtt a kedvezőbb törlesztőrészletek miatt valóban jobb volt a devizahitel. Mára azonban megfordult a helyzet. Az elemzés arra is rávilágít, a fordulat a lakásbérleti díjak szempontjából viszont kedvező lehet.

„Mostani szemmel nézve rosszul járt a devizahiteles, mert most ugyanannak a lakásnak a bérleti díja alacsonyabb, mint a devizahiteles törlesztőrészlete. 2007-ben ez még máshogy nézett ki, akkor egyértelműen a devizahitel volt olcsóbb és a bérleti díj volt magasabb. A bérleti díjak csökkentek az elmúlt 2-3 évben”, fejti ki Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A korábbi években persze nem csak a kedvező fizetési feltételek miatt volt népszerű a devizahitel. Az is sokat nyomott a latban, hogy Magyarországon sokkal jobban szeretjük tulajdonolni az otthonként használt ingatlant, mint például bérelni. A fejlett országokban ez éppen fordítva van. Déry Attila szerint a devizahitelek okozta válság okán viszont összességében a bérlakáspiac élénkülése várható.

„Valószínűleg jobbat tenne a piacnak, hogyha ez a 90% fölötti tulajdonosi arány csökkenne, és nem az egyetlen alternatíva lenne a lakástulajdon vásárlása. Ha valakinek túlságosan megterhelő a havi törlesztőrészlet, vagy nagyon nagy kockázatokkal jár, akkor egy darabig bérlakásban tudna élni, lakni.

Amint a havi jövedelemszintje megengedi, hogy tulajdonos legyen – hogy akár hitelből, akár hitel nélkül vásároljon –, akkor lépjen és akkor vásároljon, de addig tudjon megfelelő színvonalon, jó körülmények között bérlakásban lakni.”

A bérlakás azonban sok esetben csak kényszermegoldás. A szakértő számára is kérdés, hogy a hektikus gazdasági és árfolyamváltozások megszűntével az emberek miként értékelik a bérlakáspiacot.

„Stabil gazdasági növekedés esetén az ingatlanárak is növekedésnek fognak indulni, illetve az árfolyamok stabilizálódása, a forint erősödése esetén a törlesztőrészlet is csökkenhet, illetve a fennálló tőketartozás is csökkenhet.”

Az Otthon Centrum szakértői szerint, akiknek van tartalékuk, és középtávon továbbra is tudják fizetni a devizahitel részleteit, jól járhatnak. Lehet, visszaáll a korábbi kamat- és részletfizetési egyensúly.

„Nagyon nehéz megmondani, hogy az árfolyamok hogyan fognak alakulni. Nem gondolom, hogy rövid távon jelentős gazdasági fellendülés várható akár a lakáspiacon, akár a teljes gazdaságban, de valamilyen javulás mindenképpen középtávon várható.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.