Élénkülést hozhat az árfolyamgát a lakástakarékoknál

A végtörlesztés érdemben nem növelte a lakás-takarékpénztári szerződések számát. A pénztárak az árfolyamgáttól várnak élénkülést, de csak 2013-tól, amikor a hitelesek már érzékelik a megtakarítást.

Az OTP Lakástakarék új szerződéseinek száma enyhén emelkedett, ennek oka azonban a bank szerint elsősorban a díjmentes számlanyitás. Az árfolyamgát hatása még nem érzékelhető. A háztartások akkor mernek majd azon gondolkozni, hogy mire használják fel az árfolyamgát miatti megtakarítást, amikor ténylegesen, hosszabb távon érzékelik annak havi nagyságát - nyilatkozta a pénztár.

Az OTP Lakástakarék ezért arra számít, hogy jövőre nagyobb számban kötnek lakás-takarékpénztári szerződést azok a lakáshitelsek, akik idén az árfolyamgátat választják. Ezt a megtakarítást - lejáratkor - az eredeti hitel előtörlesztésére fordíthatják.

A Privátbankár cikke szerint a Fundamenta sem érzékeli a végtörlesztés serkentő hatását, pedig racionális lenne az ügyfelektől a csökkenő havi teher miatt felszabaduló pénzt lakás-takarékpénztárba tenni. Azzal számolnak, hogy mivel az árfolyamgát választásával sokan kivárnak, így számottevően csak jövőre hozhatnak ilyen döntést. Az árfolyamgát augusztusban pörgött fel a bankoknál, a nyár utolsó hónapjában mind az érdeklődők, mind az igénylések száma megnőtt. A konstrukció 2012 végéig igényelhető.

A 30 százalékos, évi akár 72 ezer forintos állami támogatással bíró lakástakarék előtakarékosságot egyszerre több családtag is igénybe veheti. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.