Élénkül a kínai gazdaság

Kínában a gazdasági élénkülés jelei körvonalazódnak, míg 2010-re egész Ázsiában fellendülés következhet.

A kínai feldolgozóipari cégek vezetői körében végzett legújabb felmérés arra utal, hogy a jelentős kínai pénzügyi és költségvetési ösztönzés kezdi meghozni eredményét.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságának feldolgozóipari beszerzői menedzser indexe áprilisban kilenc havi csúcsra emelkedett 50,1 ponttal, szemben a márciusi 44,8 ponttal.

2008 júliusa óta először fordul elő, hogy az index a visszaesést az élénküléstől elválasztó 50 pont fölé emelkedjék.

A szakértőket meglepte a változás mértéke, amit a mintegy 585 milliárd dollár értékű kormányzati ösztönző csomag hatásának, illetve a kínai bankok rekordmértékű hitelkihelyezéseinek tulajdonítanak.

Valamennyi alindex, köztük a feldolgozóipari termelésre, a megrendelésekre és a foglalkoztatottságra vonatkozó alindex is most először lépte át július óta az élénkülési küszöböt.

Egész Ázsiában növekedés következhet

Ázsia feltörekvő országaiban az ez évi visszaesést követően 2010-ben újra erőteljes lehet a gazdasági növekedés - vélekedett Kuroda Haruhiko, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke hétfőn a bank Bali-szigetén zajló közgyűlésén.

Az elnök szerint az idei évi 3,4-9,5 százalék közötti visszaesés után jövőre 6 százalékos lehet a növekedési ütem.

Kuroda reményét fejezte ki, hogy a régió jelentős mértékben járulhat majd hozzá a világgazdasági fellendüléshez és a szegénység enyhítéséhez. Szerinte a válságban esély van arra is, hogy a térség és a világ újrafogalmazza a fejlődési kérdésekhez való viszonyát, hogy tartós globális egyensúlyt teremtsen.

Az indonéz államfő nem volt ennyire derűlátó. Szerinte még nincs annak jele, hogy az ázsiai régió a legnehezebb szakaszon már túljutott volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.