Bernanke aggódik Európa miatt, de bízik az amerikai gazdaságban

Az amerikai gazdaság mérsékelt iramban bővül, javulnak a fogyasztói bizalmi indexek, élénkül a kivitel – mondta Ben Bernanke jegybankelnök a kongresszus két házának közös gazdasági bizottsága előtt csütörtökön. Aggodalommal az európai helyzetről beszélt, s arról, hogy az Egyesült Államoknak is hiteles fiskális tervre lenne szüksége az államadósság csökkenő pályára állítására és a növekedés serkentésére.

Az európai és New York-i tőzsdeindexek is lefelé kezdtek ereszkedni csütörtökön, miután a befektetők elolvasták az amerikai jegybank (Fed) elnökének, Ben Bernankénak a kongresszusi meghallgatására készült bevezető nyilatkozatát, amely nem utalt rá, vajon a Fed tervez-e további monetáris könnyítéseket a gazdaság támogatására, a növekedés és a munkahelyteremtés serkentésére.

A piacok lelkes emelkedésből váltottak lejtmenetbe, miután előző nap az indexek nagy nyereséget értek el, s a Brent olaj hordónkénti ára is visszakapaszkodott a száz dollár feletti szintre az európai jegybank elnökének, Mario Draghinak a szavai után, amelyek azonban szintén nem helyeztek kilátásba további likviditásbővítő akciókat, igaz, nem is utasították el azokat. A befektetők azt hallották ki ebből, amit hallani szerettek volna, de Bernanke megjegyzései csütörtökön már inkább azt érzékeltették, hogy az amerikai jegybank is egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik, mert a gazdaság helyzetét egyáltalán nem ítéli rossznak.

Erre utalt egyébként a szerdán publikált, s a Fed tizenkét tagbankjának körzetében végzett felmérésen alapuló Bézs Könyv is, amely rózsaszínű képet festett a gazdaság állapotáról. Az iram mérsékelt, de a cégek megrendelés-állománya bővül, új munkahelyek keletkeznek, nincs inflációs veszély, s az építőipar is kezd magára találni. Ezt ismételte meg Bernanke a kongresszus két házának közös gazdasági bizottsága előtt. Azzal érvelt, hogy a májusi foglalkoztatási adatot, amely szerint csupán 69 ezer munkahely keletkezett szemben a januári 275 ezerrel, s amelyet pénteken a nagy tőzsdék drámai méretű visszaeséssel fogadtak, nem a gazdasági lendület megtörése magyarázhatja, hanem néhány más tényező.

A recesszió során elbocsátott munkaerő egy részét alkalmazták újra a cégek, ezért csökkent egy százalékponttal nyolc százalék közelébe a munkanélküliségi ráta augusztus óta. Ez az újraalkalmazási hatás azonban kifulladóban lehet, s a foglalkoztatás javulásához gyorsabb növekedési iramra lenne szükség. Bernanke elemzése szerint az export is bővül, a bankok feltőkésítették magukat, de az alacsony kamatok ellenére még mindig nehéz hitelhez jutni például lakásvásárlás céljára. A gazdaság mérsékelt iramban bővül, a múlt esztendő negyedik negyedévében három százalékhoz képest az idei elsőben két százalékra lassított.

Aggodalomra inkább az európai helyzet ad okot, a kockázatok átszivároghatnak az Egyesült Államokba. Az amerikai jegybankelnök a törvényhozók előtt kifejtette: az eurózónában további intézkedésekre lesz szükség, rendezni kell a bankok helyzetét, kezelni az államadósság-válságot, kialakítani a megfelelő fiskális keretet, és serkenteni a növekedést.

S kérdésekre reagálva csupán annyit árult el, hogy a jegybankban egyelőre az adatok elemzése folyik, s annak vizsgálata, hogy egyáltalán lenne-e értelme a további likviditási könnyítéseknek. Megjegyezte azonban, hogy a 2014 végégig tartani kívánt nulla százalék közeli irányadó kamat további csökkentése nyilvánvalóan lehetetlen. A továbbiakban a monetáris politika helyett inkább a kongresszusnak kellene támogatóan fellépnie. Egyrészről a jövő év elején kifutó adókedvezmények sorsát kellene rendezni. Ha a törvényhozás nem lép, akkor a nemzeti össztermék (GDP) három-öt százalékának megfelelő sokk érheti a gazdaságot.

Ezzel együtt viszont hosszabb távú és hiteles tervre lenne szükség az adósság növekedésének megállítására, és ereszkedő pályára helyezésére, a növekedés serkentése érdekében. Az utóbbi három évben a költségvetés hiánya a GDP kilenc százalékára rúgott, s becslések szerint még 2017-ben is öt százalék körül alakulhat, változatlan politika mellett. Ez viszont az államadósság további növekedését vetíti előre, ami fékezheti a gazdaság bővülését – figyelmeztetett a jegybankelnök

Bernanke elemzését nagyon várták a piacok, miután a Fed több vezetője is úgy nyilatkozott az utóbbi napokban, hogy szükségessé válhat a jegybanki beavatkozás. A Fed alelnöke, Janet Yellen magyar idő szerint csütörtökre virradóra Bostonban úgy fogalmazott, hogy megszakadt a javuló irányzat az amerikai munkaerőpiacon, s a gazdaságot olyan sokkok érhetik, amelyek miatt lefelé tartó tartó spirálba kerülhet. Onnan aztán nehéz lesz visszafordítani a folyamatokat, hacsak a nyílt piaci bizottság nem lép időben. Hozzátette: három előfeltételnek kellene teljesülnie, hogy a jegybank további könnyítésekre, állam- és egyéb értékpapírok vételére szánja el magát a likviditás bővítése érdekében, ha már a nulla százalékra levitt kamatot nem lehet tovább csökkenteni.

Az első feltétel Yellen szerint az, hogy javul-e a munkaerő-piaci helyzet. A második, hogy a gazdasági kockázatok egyértelműen lefelé mutatnak-e. A harmadik pedig, hogy az infláció – amely áprilisban 2,3 százalékra lassult – tartósan két százalék alá kerül-e. Előadásában a Fed alelnöke azt mondta, hogy a friss adatok csalódást keltőek. Utalt rá – de másként mint Bernanke -, hogy májusban mindössze 69 ezer munkahely keletkezett a januári 275 ezerrel szemben, s 8,2 százalékra emelkedett a munkanélküliség, hogy romlanak a termelékenységi mutatók, hogy eszkalálódik az eurózóna válsága, s hogy a lakásárak 35 százalékkal csökkentek, zsugorítva a háztartások vagyonát. Ilyen ellenszélben kellene haladnia a gazdaságnak, s további jegybanki segítség nélkül ez nem lehetséges.

Ám Yellenhez hasonlóan jegybanki beavatkozást sürgetett a nyílt piaci bizottság idén szavazati joggal rendelkező két tagbanki elnök, a San Franciscó-i John Williams és az atlantai Dennis Lockhardt is. Kisebb súllyal esett a latba, hogy a rotációs alapon működő nyílt bizottságban idén nem szavazó St. Louis-i James Bullard azt hangoztatta: a munkaerő-piaci adatok nem változtatnak a gazdasági helyzetképen, s el kéne kerülni, hogy az eladósodott háztartások új hitelekkel növeljék fogyasztásukat. A dallasi tagbank elnöke, Richard Fisher szerint a monetáris könnyítés emlegetését is kerülni kéne. Míg a chicagói Charles Evans úgy véli, a gyenge adatok miatt igenis lépnie kellene a Fed-nek.

A nyílt piaci bizottság június 19-20-án tart ülést, akkor derül csak ki, milyen következtetéseket vontak le a tagok a belső vitákból.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.