Élénk maradt a lakáspiac

Februárban annak ellenére élénk maradt a lakáspiac, hogy januárban véget ért a végtörlesztési időszak – közli a Duna House. A tényleges vételár országosan 5-10 millió forint között húzódik.

Bár január végével lezárult a végtörlesztési időszak – ami kiemelkedően sok lakásértékesítést hozott –, februárban is sok volt az adásvétel – közölte a Duna House.

Az ingatlanforgalmazó elemzése szerint a feburár 9 ezer adásvételt hozott. Egy évvel ezelőtt februárban 6 100 volt az érték.

A Duna House ingatlanpiaci barométere alapján a látványosan kiemelkedő január után a február ugyan némi visszaesést eredményezett, de messze nem a tavalyi átlagra. A tavalyi 75 pontos átlag után a február 89 ponton állt.

A lakásokat továbbra is Kelet-Magyarországon veszik a legolcsóbban. A panelokért a legtöbbet Budán adtak: itt 233 ezer forint volt egy négyzetméter átlagára, ami közel kétszerese a kelet-magyarországinak. Téglalakások esetén hasonlóak az arányok.

A budai oldal februárban némi népszerűségvesztést mutatott az egy hónappal ezelőtti értékekhez képest. Egyedül a XII. kerület erősödött, mintegy egy százalékkal. A belváros stagnált, de a XIV.–XVII. kerület mindegyike 1-2 százalékos bővülést mutatott. A legnépszerűbb célkerület továbbra is a XIII.: az érdeklődők 21 százaléka jelöli meg lehetséges lakhelyéül.

A fővárosi házeladók továbbra is közel 20 százalékot engedtek az eredeti elképzeléseikből, mire az adás-vétel megszületett. A budapesti panelt eladóknál az összes engedmény 8 százalék volt.

A fővárosi, közel 14 milliós átlagos vásárlási érték az egyik legkiemelkedőbb. Itt nem csökken a kifejezetten befektetési céllal vásárlók aránya sem. Vidéken ugyanakkor e kör aránya a januári 31 százalékról 20 százalékra esett vissza, bár így is a második legmarkánsabb csoport az első lakásukat vásárlók után. Ezek a befektetők a fővárosi vásárlókhoz hasonlóan az 55 négyzetméter körüli méretet helyezik előtérbe, de 5 millió forinttal kevesebbért.

Vidéken nőtt kissé a 60-80 négyzetméteres méretkategória iránti kereslet, bár a többség – 59 százalék – ez alatt vásárolt.

A fajlagos lakásárat tekintve továbbra is az 5-10 milliós kategória teszi ki a tranzakciók többségét, 58 százalékot.

A barométer szerint egy hónap alatt Budán csökkent a 20 négyzetméter alatti garzonok iránti vásárlókedv. Nőtt viszont a 20-80 négyzetméteresek iránt. A vevők 44 százaléka 200-300 ezer forintos négyzetméteráron vásárolt, miközben a lakásárak esetében az 5 millió alattiról az 5-10 millió közöttire került át a hangsúly. Pesten a megvett lakások fele szintén az 5-10 milliós kategóriába esett – áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.